Ватрогасна бригада неријетко добија необичне позиве у помоћ: Спасавају животиње и гасе загорјеле ручкове

Невена Рељић
Ватрогасна бригада неријетко добија необичне позиве у помоћ: Спасавају животиње и гасе загорјеле ручкове

БАЊАЛУКА - Осим што гасе пожаре и спасавају људске животе, у опису посла ватрогасаца честе су и несвакидашње интервенције.

Командант Ватрогасне бригаде Мирослав Малинић рекао је за “Глас Српске” да неријетко добијају необичне позиве у помоћ, а наглашава да је главни задатак ватрогасаца спасавање живота и имовине. Скоро свакодневно добијају позиве да спасе пса из воде или мачку са дрвета.

- Сјећам се да смо на Крчмарицама извадили срндаћа који је упао у шахт. Једном приликом нас је позвала уплашена мајка која је остала на балкону, јер је њен малишан затворио балконска врата, а она није могла да му објасни како да их отвори. Дешавало се да нас зову и због пожара који је изазвао загорјели ручак на шпорету - каже Малинић.

Објаснио је да постоје различити начини како ватрогасци улазе у кућу у таквим случајевима, али да је проваљивање врата посљедња опција јер се труде да направе што мању штету. Осим брзине, главни адут им је сналажљивост.

- Једном нас је звала уплашена бака чија је унука током игре заглавила прст у клупи. Колега, који је изашао на интервенцију, питао је баку да ли има лабело за усне, којим су намазали прст и извукли га а да не сијеку клупу - испричао је Малинић.

Неријетко помажу полицајцима и медицинским радницима.

- Имали смо позив да интервенишемо када помоћ треба непокретним особама које су пале с кревета. Ради се о гојазним особама које је најчешће требало да превеземо у здравствене установе - казао је Малинић.

Ипак, највише пута су их ове године позивали због пожара у контејнерима широм града, чак више од 100 пута.

- У 100 одсто случајева узрок је људски фактор. Најчешће неодговорни појединци истресу жар у контејнер или га чак намјерно запале - истакао је Малинић.

Додао је да шумски пожари ријетко настану усљед елементарне непогоде или дуготрајне суше.

- Фебруар и март су зимски мјесеци, а највише интервенција на отвореном имамо тада управо због неодговорног понашања - казао је Малинић и апеловао на становнике да буду опрезни приликом паљења ватре на отвореном.

Интервенција

Ватрогасна бригада се труди да од времена дојаве у што краћем року стигне до мјеста догађаја, те истичу да је важно да при позиву грађани детаљно опишу шта се дешава.

- У центру у смјени ради девет ватрогасаца. У случају веће интервенције и потребе, у Лазареву се налази још једна чета од пет ватрогасаца - рекао је Малинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана