Вандали уништавају све што им дође под руку

Игор Пилиповић
Вандали уништавају све што им дође под руку

Бањалука - Недавно разбацивање клупа и уништавање канти за смеће на Бањ брду само је један од посљедњих примјера уништавања комуналне опреме. Објесни појединци често се иживљавају на контејнерима, аутобуским стајалиштима, дјечјим игралиштима и другој заједничкој имовини, што је град лани коштало око 67.000 КМ.

- Најчешће страдају корпе за отпатке, контејнери, опрема на дјечијим игралиштима, поклопци на шахтовима и сливне решетке - рекли су у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Умјесто да своју енергију усмјере на спортске терене, рад или неке корисне активности, вандали је испољавају тако што уништавају оно од чега корист имају сви грађани.

- На корпама за отпатке краду улошке од поцинчаног лима, уништавају носаче, бравице и лежајеве. На клупама ломе сједишта, на игралиштима тобогане, љуљашке и клацкалице, на улицама саобраћајне знакове и контејнере, ма све што им дође под руку - казали су у овом одјељењу и напоменули да је за одржавање комуналне опреме у овој и идућој години предвиђено око 87.000 КМ.

Додали су да су у току прошле године замијенили 42 поклопца на шахтовима.

- Истовремено замијењена је 131 решетка на сливницима - казали су у овом одјељењу.

Истакли су да ни контејнери нису поштеђени од налета вандала.

- Најчешће контејнере краду, уништавају точкиће, преврћу, пале - рекли су у овом одјељењу.

Грађани су забринути због вандализма, јер из године у годину расте.

- Људи су изгубили свијест, уништавају јавно добро. Не могу да схватим да неком сметају корпе за отпатке или дјечија игралишта. У западној Европи и цивилизованим земљама то се ријетко дешава, а ако се деси, онда друштво нема милости. Казне су ригорозне. Тако би требало да буде и код нас. Када неко уништи корпу за отпатке, клупу или другу комуналну опрему, требало би га казнити на тај начин да плати штету, такође казну и да мора да иде на друштвено користан рад. Вјерујем да би тада вандализма било мање - рекао је становник МЗ Центар Васо Малић.

Саобраћајни знакови

На мети вандала често је и саобраћајна сигнализација. Према задњим подацима из Градске управе за замјену слупаних саобраћајних огледала, ишчупаних знакова, стајалишних ознака и другог потрошено је скоро 80.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана