Уз звуке трубе испраћени у свијет одраслих

Весна Поповић, Невена Бунић
Уз звуке трубе испраћени у свијет одраслих

Бањалука - Пјесмом, игром, осмијесима, али и покојом сузом због растанка ученици завршних разреда Средњошколског центра "Љубиша Младеновић" и Центра "Заштити ме" спустили су завјесу на овогодишњу сезону матура.

Иако их, за разлику од њихових вршњака из других школа, није било у толико великом броју, среће и весеља ових матураната који су закорачили у свијет одраслих није мањкало. Слављу матураната Средњошколског центра "Љубиша Младеновић" у петак увече традиционално је претходило окупљање у центру града. За мјесто окупљања одабрали су плато испред Храма Христа Спаситеља, за разлику од већине матураната који су се састајали на Тргу Крајине и парку "Петар Кочић".

Родитељи, родбина и пријатељи дошли су да их испрате, а нису изостали ни трубачи, чија музика их је пратила до хотела "Босна", гдје је организована прослава која трајала да раних јутарњих часова. Матурант Медицинске школе Борјана Чергић рекла је да су осјећања помијешана.

- Срећна сам што сам завршила средњу школу, али ми је истовремено и помало жао јер се на неки начин растајем од пријатеља. Сада сви идемо својим путем - казала је Чергићева, која своју будућност види у пољу медицине и акушерства.

За медицинског техничара Бориса Мајсторовића оно најдрагоцјеније што носи са собом из претходне четири  године су пријатељства и дружења. Овај ђак генерације, за разлику од своје вршњакиње, има другачије планове.

- Планирам да упишем Економски факултет, смјер банкарство. То сам одувијек желио, али сам због родитеља уписао овај смјер у средњој школи - казао је Мајсторовић.

У свечаној одјећи матуранте Центра "Заштити ме" красили су осмијеси, а блицеви фотоапарата сијевали су само за њих.

Испред школе се окупило њих 19, гдје им је и уприличена прослава, а подршке им није недостајало од бројне фамилије, пријатеља и наставника, који су их испратили у ново животно доба.

Родитељи и сви други који су дошли да их бодре нису крили понос, одушевљење, али и наду да ће матуранти који су успјешно завршили школовање ускоро постати вриједне занатлије, пекари, цвјећари, фризери и зидари - молери.

Посао као награда

Да матуранте Центра "Заштити ме" који су завршили пекарски смјер чека свијетла будућност показују и запажене награде. Ови вриједни ђаци освојили су друго мјесто у Приједору на регионалном такмичењу школа које образују пекаре.

- Сати и сати труда и практичног рада донијели су им добре резултате, а један од матураната добио је и запослење у предузећу "Крајина клас" - рекли су у овом центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана