Уз помоћ хуманиста у Рамићима ниче социјално предузеће

Милош Васиљевић
Уз помоћ хуманиста у Рамићима ниче социјално предузеће

Уз помоћ хуманих људи и донатора изградња социјалног предузећа у насељу Рамићи, коју је покренуло Удружење грађана “Мозаик пријатељства” иде према плану.

Циљ овог пројекта је да се ту запосле људи којима је помоћ потребна, али прије коначне намјене, с обзиром да то изискује велика улагања, објекат ће послужити као магацин за складиштење текстила који донирају грађани.

На тај начин, према ријечима предсједника “Мозаика” Мирослава Субашића, биће остварене уштеде најмање за 800 марака на мјесечном нивоу, колико се сада издваја за кирију.

- Све што радимо је уз помоћ нашег народа и добрих људи. Тако је и са социјалним предузећем. Није било лако упустити се у овај пројекат и направити нешто што ће хранити људе и помоћи да људи ту раде, а ми смо на добром путу. Већ правимо помоћне објекте који ће мијењати намјене, а примарна ће бити социјално предузеће - казао је за “Глас Српске” Субашић.

Он истиче да ће бити изграђена два објекта по 40 метара квадратних, који су одвојени један од другог, нагласивши да је претходних дана урађена плоча.

- На почетку ће служити за складиште текстила, јер за робу коју добијамо од народа, а то мало ко зна, морамо платити складиште. То је кирија од 800 марака мјесечно и тако осам година. Прво ће ови објекти послужити тој намјени, а кад дођемо до пластеника биће складиште и за храну, а касније и за рад - казао је Субашић.

Како каже, тешко је прогнозирати када ће коначни радови бити завршени јер иза њих стоје само људи добре воље који им помажу.

- Пут је дуг, али успјећемо иако социјално предузеће изискује пуно улагања - истакао је Субашић.

Да би се бавили пољопривредом, он наглашава да морају имати земљиште, али и пут.

- Већ нас је пут коштао више од 20.000 марака. Задовољан сам кад видим шта смо све урадили и то само уз хуманост и солидарност народа. Треба направити нешто што ће донијети корист цјелокупном друштву и остати послије свих нас. Нећемо дозволити да ико буде гладан, а данас је пуно таквих. Нажалост, некима од нас хљеб, да не причам месо, постали су луксуз - рекао је Субашић.

Оброци

Према ријечима Мирослава Субашића, воља за помоћ другоме увијек је присутна, али ентузијазам није довољан.

- Сваки дан нама треба 300 хљебова, а на дневном нивоу правимо између 600 и 800 оброка. Све је више сиромашних и оних који траже помоћ, зато с­мо ми и ушли у причу социјалног предузећа - рекао је Субашић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана