Уз обновљени цјевовод боље снабдијевање водом у улици Милоша Матића на Лаушу

Јасмина Перишић
Уз обновљени цјевовод боље снабдијевање водом у улици Милоша Матића на Лаушу

Бањалука - Више од 50 домаћинства у улици Милоша Матића на Лаушу убудуће ће бити боље снабдјевено водом, јер техничке екипе "Водовода" обнављају водоводну мрежу. Тако ће чести нестаци воде због пуцања цијеви постати прошлост.

Како истичу у предузећу "Водовод", радовима је обухваћена замјена 600 метара цјевовода и 53 прикључне цијеви, а цјелокупна вриједност реконструкције је 186.652 КМ.

- Радове изводи и финансира искључиво "Водовод" из својих средстава. Поред кварова на мрежи проблем у овој улици су били и неријешени имовинско-правни односи на земљишту на којем се налази стари цјевовод. Тако да је то кочило реконструкцију. Будући да у одлуци о јавном водоводу и јавној канализацији стоји да "Водовод" цјевоводе гради преко јавних површина, овом реконструкцијом цјевовод ће бити постављен на јавну површину, што олакшава његово одржавање - рекли су у "Водоводу".

Предсједник Савјета мјесне заједнице Лауш Небојша Матић каже да је ово дугогодишњи проблем, на који је указивао Градској управи, али да град није имао средстава за ову инвестицију.

- Снабдијевање водом у овој улици био је горући проблем. Цијеви су често пуцале, а људи су остајали без воде док квар не буде отклоњен. Добро је што ће овом реконструкцијом напокон бити ријешен тај проблем. Морам истаћи да је Савјет мјесне заједнице Лауш при реализацији овог пројекта имао велику помоћ кандидата за градоначелника Игора Радојичића - казао је Матић.

Додао је да му је нарочито драго што је договорено са "Водоводом" да становници не плаћају прикључак на нови цјевовод.

- Становништво мора да се стрпи док радови трају, јер ће са новом мрежом снабдијевање водом бити много квалитетније него што је било до сада. Током замјене цјевовода биће периода када ће и саобраћај у улици бити затворен за сва возила. Возачи ће морати да користе алтернативне правце и да буду стрпљиви - апеловао је Матић.

Становник улице Милоша Матића Петра Шолак каже да је задовољна због реконструкције цјевовода, јер је често остајала без воде.

- У мом домаћинству живи нас шесторо. Поред двоје унучади имам и стару мајку, па ми је био проблем сваки пут кад нестане воде. Чекали смо да буде поправљен стари цјевовод па да опет славина процури. Надам се да ће сада тим мукама доћи крај - казала је Шолакова.

Игралиште

Неријешени имовинско-правни односи на парцели између улица Милоша Матића и Владимира Роловића коче и градњу дјечијег игралишта у овом дијелу града, које становници годинама траже. У Градској управи су раније рекли да је изградња овог игралишта приоритет, али да ће оно доћи на ред тек кад буду ријешени имовинско-правни односи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана