Уз епидемиолошке мјере клањан бајрам-намаз у Ферхадији у Бањалуци

Анадолија
Уз епидемиолошке мјере клањан бајрам-намаз у Ферхадији у Бањалуци

БАЊАЛУKA - У Ферхат-пашиној џамији у Бањалуци вјерници су јутрос уз поштивање епидемиолошких мјера клањали бајрам-намаз обиљежавајући Курбан бајрам, јавља Анадолија Агенција.

Нусрет еф. Абдибеговић, муфтија бањалучки, поручио је да су благдани дани гдје људи требају ходити ка Господару и сјећати се његових милости и дарова. Према његовим ријечима благдани су такође и да се човјек сретне са човјеком јер тај сусрет чини човјека сретним, као и тренутци када се чува и његује традиција и да се укаже на краткоћу и радости и туге и пролазности овог свијета.

"У том смислу ми овогодишњи Курбан бајрам дочекујемо са сјетом и великом тугом, сјетом јер се сјећамо свих тих топлих лијепих слика и осјећаја живота и дјетињства, али и туге јер очито да живот не иде онако како би могли бити сви сретни", казао је Абдибеговић.

Објаснио је да су то некад природне околности, а некад људске слабости, али да је то разлог да човјек данашњице стане да се погледа, не у огледало, него изнутра, и да види гдје је, што му је циљ и куда иде.

"Изазов пандемије је толико зауставио процес људског живота, толико оснажио песимизам и безнађе да вјероватно треба доста мудрости, памети, енергије, па заједништва и слоге да се из ове ситуације изиђе. Оно што сви говоре јесте дисциплина, хигијена, дистанца, све су елементи, али та пошаст која дође... Она дође у одређеном интервалу да човјек погледа и угледа своју слабост, јер тај вирус који је толико скривен, а толико болан, толико мален, а толико заустави процесе да човјек у овим данима, данима Курбан бајрама, данима хаџа може само да осјети ту своју снагу у дови и у жељи да човјеку помогне, да му пружи руку, да утјеху и да човјек осјети сигурност поред другог човјека", казао је Абдибеговић.

Истакао је да је увјерен да се из Бањалуке, као и свих градова Босне и Херцеговине шаљу исте дове, исте жеље и мисли да ово што прије нестане, па да можемо стиснути једни другима руку пожељети радост у животу, породицама и у свим кретањима која су човјеку дата као дионица на овом свијету.

Аднан Бехарић из Бањалуке клањао је бајрам-намаз у Ферхадији, а каже да овај празник дочекује у срећи, радости и весељу с породицом на окупу.

"На неки начин у окупу своје фамилије, лијепо је, али ипак фале нам и наше породице – мајке, браћа, сестре", казао је Бехарић коментаришући епидемиолошку ситуацију.

Фахрудин Туфекчић каже да ће Бајрам прославити са комшијама и рођацима.

"Фамилија је на окупу, долазе нам гости на ручак и а вечеру и тако, частимо прве комшије и они нас. Тако је сваке године, фино друштво, фине комшије, добри пријатељи, срећа па је фино вријеме", казао је он.

Елмир Мујчић честитао је Курбан бајрам свима који га прослављају.

"Иако је ово проблем, са епидемијом и свим тим, нажалост је ситуација таква каква јесте и надам се да ће бити боље и да ћемо идуће године бити у већем броју и да ће све ово ријешити и да ћемо се боље осјећати и бити опуштенији него сада", рекао је он.

Додао је да је тужно без Бањалучана из иностранства који овог љета због епидемиолошке ситуације нису у граду на Врбасу.

"Вјероватно да је и њима тешко што нису могли да дођу да се окупимо у већем броју", додао је Мујчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана