Утврђен програм 52. Кочићевог збора: Бикови дијеле мегдан два дана

Весна Поповић
Утврђен програм 52. Кочићевог збора: Бикови дијеле мегдан два дана

Бањалука - Изложбом фотографија "Кочићево Змијање" и етно-сувенира змијањског платоа у понедјељак, 21. августа, у 20 часова у парку "Петар Кочић" свечано ће бити отворена традиционална манифестација 52. "Кочићев збор".

Новина је да ће, за разлику од ранијих година, борбе бикова, које традиционално привлаче велики број посјетилаца, бити организоване у два наврата. Предвиђено је да мегдан подијеле у суботу и недјељу, 26. и 27. августа, на самом зборишту у Стричићима.

Тако је одлучио Организациони одбор, који је јуче на сједници у Градској управи утврдио програм овогодишње манифестације, која ће бити одржана од 21. до 27. августа. Од ове године организацију "Кочићевог збора" у потпуности су преузеле градске власти.

- За први дан предвиђено је отварање и 17. ликовног саборовања "Змијање 2017" у манастиру Гомионица - саопштено је послије сједнице Организационог одбора, којој је предсједавао градоначелник Игор Радојичић.

За 22. август предвиђено је полагање вијенаца на Кочићев гроб у Алеји великана у Београду, док ће у Клубу књижевника у српској престоници бити одржано књижевно вече, на којем ће угледни српски писци говорити о дјелима народног трибуна са Змијања.

Додали су да ће у парку "Петар Кочић" у сриједу, 23. августа, наступити студенти права из Београда и Бањалуке, у оквиру "Вечери бесједништва".

- У четвртак, 24. августа, биће отворена изложба накита "Трагови", док ће се у парку "Петар Кочић" представити млади писци - навели су у Градској управи.

Истакли су да ће за најмлађе, у петак, 25. августа, бити организована радионица за дјецу "Змијањски вез".

- Истог дана биће промовисан и оригинални рукопис Кочићеве "Суданије" те приређен и округли сто под називом "Кочић - наш савременик". Да бисмо нашег највећег писца што више приближили грађанима, глумци Народног позоришта РС ће истог дана у парку "Петар Кочић" представити Кочићева дјела у програму под називом "Вече драме - Кочић на сцени" - навели су у Градској управи.

Завршног дана манифестације, 27. августа, биће озваничен и добитник овогодишње "Кочићеве награде" и награде "Змијањче", која се додјељује најбољем младом књижевнику.

- Поред плакете добитник "Кочићеве награде" добиће и 3.000 КМ. Традиционално, у недјељу на зборишту у Стричићима биће организован и богат културно-умјетнички програм, који, између осталог, укључује централну борбу бикова за награду "Јаблан", као и надметање у народним вјештинама и спортовима - прецизирали су у Градској управи.

Пријем

У Градској управи ће 26. августа бити организован пријем за књижевнике и учеснике свечане академије, која ће бити одржана те вечери у Банском двору.

- Истог дана у Гомионици ће бити положени вијенци на споменик погинулим борцима, као и на спомен-плочи оцу Герасиму. Биће одржан књижевни час и "Змијањска сопра" у порти манастира Гомионица, док ће испред основне школе у Стричићима бити организован наступ пјевача ојкача - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана