Уставни суд РС одбацио приједлог Станивуковића

Г.С.
Уставни суд РС одбацио приједлог Станивуковића

БАЊАЛУКА - Уставни суд Републике Српске одбацио је приједлог градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића за оцјењивање уставности и законитости Одлуке градске скупштине о усвајању буџета за 2021. годину у дијелу који се односи на буџетске издатке по корисницима - једнократна новчана помоћ запосленим у здравству на територији града.

Како је саопштено из Уставног суда РС, односи се то и на поједине тачке Одлуке о извршењу буџета града Бањалука за 2021. годину.

Подсјећамо, скупштинска већина је на буџет града који је усвојен у априлу тражила два амандмана која су уврштена у буџет, а тиче се једнократне новчане помоћи од по 500 КМ за породиље и све здравствене раднике на подручју града, за шта је предвиђено око 3,7 милиона КМ.

Скупштинска већина је у више наврата позвала градоначелника Драшка Станивуковића да исплати ове амандмане, док је он још почетком јуна предао Уставном суду РС ове амандмане како би се утврдила њихова уставност.

"Оцјењујући уставност и законитост навдених аката и њихових одредби, Уставни суд је претходно подсјетио на своје надлежности које су одређене чланом 115. Устава Републике Српске, те, након тога, да оспорене одредбе првонаведеног акта представљају одраз цјелисходне процјене њеног доносиоца о предметном уређивању односа, а за чију оцјену законитости Уставни суд није надлежан", саопштено је из Уставног суда РС.

Како су додали, у односу на оспорену Одлуку о извршењу буџета града Бањалука, Уставни суд је констатовао да она представља реализацију и начин извршења у пракси конкретних буџетских ставки које се односе на одређени круг субјеката, тако да ова одлука нема карактер општег правног акта за чију је оцјену надлежан Уставни суд.

Иначе, Уставни суд је на данашњој сједници донио и одлуку којом је утврђено да тачка и Одлуке о висини трошкова уписа у Именик адвоката Адвокатске коморе Републике Српске није у сагласности са Уставом Српске и Законом о адвокатури РС.

"Оспореном одредбом овога нормативног акта прописано је да се висина трошкова уписа у Именик адвоката Адвокатске коморе Републике Српске утврђује у износу од 5.500 КМ. Као и у двије раније донесене одлуке овога суда, Уставни суд је и овај пут оцјенио да је спорна одредба прописана паушално и арбитрерно, што је супротно гаранцијама уставног начела владавине права", навели су из Уставног суда РС.

Наиме, Уставни суд је и у данас донесеној одлуци поновио да појам "трошкови" мора да подразумијева стварне трошкове поступка уписа у Именик, који морају бити засновани на објективним показатељима.

"Стварни трошкови уписа у Именик адвоката, апострофирао је Уставни суд, су новчани израз стварних утрошака појединих елемената поступка, те не могу представљати приход Адокатске коморе у паушалном износу", навели су из Уставног суда РС.

Уставни суд је, осим тога, донио одлуке којим су одбачени и одбијени приједлози, односно нису прихваћене иницијативе за оцјењивање уставности појединих одредаба Закона о основном васпитању и образовању, те Закона о судским таксама и Закона о уређењу простора и грађењу, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана