Успомене продају за неколико марака

Данијела Стоканић
Успомене продају за неколико марака

Бањалука - На Новој пијаци за неколико марака може да се купи све, од старих ципела, коришћених апарата за домаћинство, бижутерије, грамофонских плоча, књига, алата, половног намјештаја, па чак и ношеног доњег веша, али продавци се жале да продаја стално опада.

Тврде да су за то главни узроци криза и незапосленост. За импровизоване тезге на земљи од најлона, ћебади, картона морају да плате закуп од пет марака по метру квадратном дневно, а све је више дана када ништа не продају.

На првој импровизованој тезги стоји брачни пар који је недавно остао без посла. Немаштина их је натјерала да продају половне ствари из куће. Јуче су изнијели своје ношене тренерке, панталоне и џемпере. Дијелове свог, некад солидног живота, продају за ситан новац.

- Некако смо преживљавали док смо имали посао, али ево нас данас на пијаци, као просјаци, продајемо неке ствари из куће које други људи бацају - причају углас ови супружници.

Дијана Гаковић бави се продајом половних ствари нешто дуже од годину и каже да не памти лошији пазар.

- Само годину дана раније продајући старе ствари овдје на пијаци у току дана могла сам пристојно да зарадим. Није било пазара мањег од 100 КМ. Данас сам срећна ако зарадим и 30 марака, јер било је дана кад сам кући одлазила празних џепова - пожалила се Гаковићева и додала да се, без обзира на продају, закупнина мора платити.

А нуди се све од игле до локомотиве. Ношене ципеле, половни капути, коришћено суђе код ове продавачице могу да се нађу већ за неколико марака.

- Прошле године зимску јакну могла сам продати и по цијени од 40 марака, а данас исту продајем за пет марака. Често муштеријама дамо робу и по нижој цијени само да је продамо - додала је Гаковићева.

Продавац Миленко већ шест година продајући старе ствари на Новој пијаци зарађује за живот. Каже да за локацију за четири дана у седмици издваја 40 марака.

- Немају људи пара за хљеб, а камоли за неке друге ствари - није био много расположен за причу Миленко.

Хамдо Пелеш каже да људи купују све и свашта, али не у истој мјери како су то раније чинили.

- Купују оно што морају, најчешће пар старих ципела, књиге... Код мене је све до пет марака, све што буде марку више муштерија одбаци, неће ни да погледа - рекао је Пелеш.

На Новој пијаци нису ријетки купци и продавци из других градова Српске, па чак и из ФБиХ.

Купци

Муштерија Божана С, коју смо затекли како купује половну одјећу, каже да јој ово није први пут.

- На овој пијаци нађем неку маркирану ствар за марку, неколико пута је обучем и осјећам се одлично. Поред одјеће, овдје купујем и апарате за домаћинство по веома повољним цијенама, а квалитет је врхунски - рекла је Божана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана