Успјешан завршетак пословне године "Еко топлане"

Srna
Успјешан завршетак пословне године "Еко топлане"

БАЊАЛУКА - Предузеће "Еко топлана" Бањалука успјешно је завршило пословну годину уз редовну испоруку топлотне енергије, а активности планиране у наредном периоду требало би да омогуће стабилност, поузданост, квалитет и ефикасност у снабдијевању града гријањем, саопштено је из "Еко топлана".

У саопштењу се наводи да епидемија вируса корона има негативан утицај на пословање, те да ће негативно утицати на резултате пословања у 2020. години првенствено путем смањења планираних прихода, али и повећања потрошње енергента у односу на план.

"Осим утицаја на смањење прихода и повећање расхода, пандемија се негативно одразила и на ликвидност. У марту су приливи по основу наплате потраживања били за 30 одсто мањи у односу на план", додаје се у саопштењу.

С циљем очувања ликвидности, "Еко топлане" су договориле грејс период за отплату кредита у пословним банкама, а са добављачима су преговорима договорени дужи рокови плаћања, што је омогућило да се обезбиједи стабилност ланца снабдијевања и сезона гријања успјешно приведе крају, наводи се у саопштењу.

У "Еко топланама" истичу да је у прошлој години највећи изазов у пословању био стање дистрибутивне мреже која је стара и у коју у протеклих неколико деценија није довољно инвестирано.

"Свјесни проблема на дистрибутивној мрежи, који узрокују лошији квалитет гријања код појединих корисника, жЕко топланеж улажу максималне напоре како би ове проблеме отклонили и, у предстојећим сезонама, свим корисницима обезбиједили потребан квалитет топлотне енергије", додаје се у саопштењу.

Из "Еко топлана" наводе да су прошле године, током сезоне гријања, имали 198 интервенција на мрежи, чиме су дневни губици воде смањени за 14,2 одсто у односу на претходну пословну годину.

У току сезоне гријања, предузеће је обезбиједило пуну стабилност производње свих производних постројења, а енергент је набављен властитим средствима, на вријеме и у довољним количинама.

"Евидентан је пораст производње топлотне енергије постројења на биомасу, док је обим производње постројења на мазут значајно смањен. У 2019. години, 98 одсто топлотне енергије је произведено на биомасу, док је свега два одсто на мазут", тврде у "Еко топланама".

У овом предузећу истичу да је наплата потраживања у 2019. години већа за 10 одсто у односу на 2018. годину, што је резултат низа предузетих активности и мјера у претходне двије године, али и показатељ раста повјерења корисника према "Еко топланама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана