Ускоро уклањање рампе на Бањ брду

Весна Поповић
Ускоро уклањање рампе на Бањ брду

Бањалука - Рампа на путу према Бањ брду биће ускоро уклоњена, али неће бити промијењен режим саобраћаја који дозвољава дјелимичан пролаз возила до споменика палим Крајишницима у Народноослободилачкој борби.

Изјавио је то јуче на конференцији за новинаре градоначелник Слободан Гаврановић.

- Рампа представља непотребан трошак за буџет града. Годишње за плаћање чувара трошимо око 200.000 КМ, а нема потребе. Одлука о регулацији саобраћаја на Бањ брду нема везе са рампом, она је на снази, спроводи се и за сада нема измјена. На Бањ брду је дјелимично дозвољен саобраћај под условима који се налазе у том документу и само је потребно да их се придржавамо. Постоје приједлози како ту одредбу можемо доградити и регулацију саобраћаја учинити што безбједнијом - казао је Гаврановић.

По наредби која регулише саобраћај забрањен је пролаз моторним возилима у оба смјера на Путу Бањалучког одреда, од рампе до Бањ брда. Овом забраном нису обухваћена возила станара, власника земљишта, запослених у објектима на Бањ брду, Туристичке организације града и возила којима се врши организован превоз туриста на Бањ брдо.

Говорећи о акцији прољећног чишћења и уређења града, Гаврановић је објаснио да ће она почети садњом стабла у дворишту ОШ "Бранко Ћопић" 28. марта те да ће трајати до 18. априла.

- Циљ је да се прикупи што више крупног отпада и другог смећа које угрожава животну средину, изузев грађевинског чији одвоз није предвиђен - објаснио је Гаврановић и додао да је у прошлогодишњој акцији прикупљено 448 тона смећа.

Казао је да су највећи проблем дивље депоније које се стварају на саобраћајницама које су прилази граду те у коритима ријека и потока.

- Најгора је ситуација на путном правцу од Карановца према Кнежеву - навео је Гаврановић.

Напоменуо је да ће за одвоз смећа бити задужена предузећа "Чистоћа" и "Еко-еуро тим".

- Од 28. марта до 8. априла отпад ће бити одвожен из градских мјесних заједница на десној обали Врбаса и сеоских које гравитирају магистралном путу Бањалука - Јајце и платоу Мањаче. Од 5. до 18. априла смеће ће се одвозити у градским мјесним заједницама на лијевој обали Врбаса и сеоским које гравитирају магистралном путу Бањалука - Приједор те Бањалука - Бронзани Мајдан - навео је Гаврановић.

Најавио је да ће 14. акција "Бирамо најуређеније двориште", чији је наградни фонд 3.000 КМ, трајати до 20. маја.

Кајзерслаутерн

Говорећи о недавној посјети делегације Бањалуке њемачком граду Кајзерслаутерну, Слободан Гаврановић је рекао да је договорена сарадња у области културе и образовања.

- Прихватио сам да будем домаћин првог сусрета привредника Бањалуке и Кајзерслаутерна. Очекујем да ћемо из Њемачке у року од 15 дана добити прве информације које говоре у којим областима би њихови привредници вољели да сарађују – навео је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана