Ускоро у закуп 16,5 хектара пољопривредног земљишта

Агенције
Ускоро у закуп 16,5 хектара пољопривредног земљишта

БАЊАЛУКА - Град Бањалука ускоро ће понудити у закуп земљиште за пољопривредну производњу на седам локација на ширем подручју града, у укупној површини од око 16,5 хектара.

Земљиште ће бити понуђено путем конкурса, за шта је градски парламент на јучерашњем засједању донио одлуку. 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић објаснио је да је град успио да упише власништво на овим парцелама, а овом одлуком се то земљиште настоји активирати и понудити за пољопривредну производњу. 

"Град годинама води дуге поступке пред Геодетском управом и судовима за упис земљишта бивших земљорадничких задруга по важећим законским прописима. Резултат једног дијела тих поступака јесте такозвани "Воћњак" на Лаушу, који је омогућио да почнемо градњу нове модерне саобраћајнице у овом насељу. Сада имамо уписано власништво на пољопривредном земљишту и конкретном одлуком понудићемо у закуп седам локација", рекао је Радојичић. 

У одлуци о расписивању конкурса наведено је да ће регистровани пољопривредни произвођачи моћи да закупе земљиште најдуже на период од 10 година, уз могућност продужења уговора у складу са Законом о пољопривредном земљишту и Правилником о условима и начину давања у закуп пољопривредног земљишта у својини града Бањалука. 

Максимална површина пољопривредног земљишта која се може дати у закуп привредном друштву износи до 20 хектара, предузетнику до 10 и физичком лицу до пет хектара. 

Почетна цијена закупнине зависи од класе земљишта и креће се од 50 КМ за осму класу, па до 110 КМ за прву класу земљишта, на годишњем нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана