Ускоро локације за некомерцијалну пољопривредну производњу за особе са инвалидитетом

Срна
Ускоро локације за некомерцијалну пољопривредну производњу за особе са инвалидитетом

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић посјетио је данас Удружење "Градске баште", јединствени пројекат урбане пољопривреде који спроводи група ентузијаста производећи органско поврће за властите потребе, те најавио да ће ускоро бити додијељене локације за пољопривредну некомерцијалну производњу које би користила лица са инвалидитетом.

Радојичић је истакао да је, захваљујући овој баштованској заједници, запуштена парцела на Раковачким барама данас плодна ораница, гдје грађани на 56 парцела, производе органски узгојено поврће.

Током разговора са представницима "Градских башта", Радојичић је указао да је град прије двије године додијелио земљиште у Раковачким барама за реализацију овог пројекта, те истакао да су им од ове године на располагању и додатне површине, с обзиром на повећани интерес грађана, саопштено је из Градске управе Бањалука.

"У наредном периоду настојаћемо да се мање необрађене локације, ако је ријеч о пољопривредном земљишту, идентификују и понуде у закуп - да ли кроз урбану пољопривреду или друге пројекте од којих би користи имали грађани", рекао је Радојичић.

Предсједник Удружења "Градске баште" из Бањалуке Милка Тамамовић рекла је да ово удружење промовише методе биоузгоја, гајење старих и ријетких сорти.

"Овдје баштовани уче да од сјемена производе властити садни материјал, да посаде, његују биљку, добију плод, и на крају га употријебе на најбољи начин и произведу сјеме", истакла је Тамамовићева.

Координатор пројекта "Градске баште" Горан Пивашевић рекао је да раде и на обуци грађана, што је занимљиво и на свјетском нивоу јер не постоје оваква удружења која се баве едукацијом грађана, него већином додјељивањем земљишта.

Пивашевић је навео да је тренутно, од 10 дунума искориштено око пет, са 56 парцела.

"Имамо 50 активних чланова, а пројектом је предвиђено да имамо 80 чланова који ће бити распоређени на тих 10 дунума", закључио је Пивашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана