Бањалука: Уручено седам постхумних одликовања

Srna
Бањалука: Уручено седам постхумних одликовања

БАЊАЛУКА - БАЊАЛУКА, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић данас су у Бањалуци уручили седам постхумних одликовања - Медаља заслуга за народ, породицама погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја овог града. За заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске одликовани су постхумно Илија /Славко/ Шуњкић, Љубо /Саво/ Остојић, Синиша /Владо/ Марић, Драгољуб /Стојан/ Шукало,Младен /Свето/ Јокић, Горан /Мирко/ Шукало и Бошко /Коста/ Вулета.

Жупљанин је рекао да је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и поводом 15. септембра, Дана погинулих и несталих Републике Српске, ове године постхумно одликовала 282 погинула борца - Медаљом заслуга за народ, од тога седам из Бањалуке.

"Ово је само један од начина да још једном искажемо своје поштовање и захвалност за жртву коју су погинули борци дали за стварање Републике Српске. Они су за Републику Српску дали оно највише што су могли дати - своје животе", рекао је Жупљанин новинарима након уручивања одликовања.

Он је истакао да су и многи рањени борци у темеље Републике Српске уградили своје дијелове тијела, своју крв, због чега Република Српска данас највећа вриједност и највећа светиња коју се ни на који начин не смије угрозити.

"Свједоци смо да још од самих ратних времена, па ево и данас, постоје значајне снаге из међународне заједнице, али и овдје из БиХ којима је једини и основни циљ укинути постојање Републике Српске. Ми немамо на то право, поготово немамо право, због оних који су дали своје животе за Српску и због тога је морамо чувати и његовати као трајну категорију", рекао је Жупљанин.

Он је поручио свима онима који нападају и насрћу на Републику Српску да је то "за нас највећа светиња и највећа вриједност проистекла из одбрамбено-отаџбинско рата и нема те цијене коју нисмо спремни платити за њен опстанак".

Радојичић је рекао да Град Бањалука такође настоји да ода на адекватан начин почаст и да води пажњу или бригу о погинулим борцима и о њиховим породицама, у домену локалне заједнице.

Он је рекао да су на подручју града изграђена или обновљена практично сва спомен обиљежја која су била договорена са Борачком организацијом Републике Српске у неколико претходних година.

"Имамо нова велика спомен-обиљежја у насељима Старчевица, Лауш, Залужани, Бистрици обновљена у Стичићима, Мотикама", навео је Радојичић.

Он је додао да остаје питање централног спомен-обиљежја, које је тренутно у фази припремне документације за расписивање јавног позива на локацији која се налази у центру Бањалуке, а гдје припрему врши комисија која је именована од Владе Српске, а оперативно води ресорно министарство.

Радојичић је истакао да град сваке године има линију стипендирања дјеце, ђака, студената из категорије породица погинулих бораца, те да сваке године има и посебне јавне позиве за запошљавање у Градској управи.

"Управо сада кроз пројекат Завода за запошљавање иде још један јавни позив за неколико одобрених мјеста за приправнике из реда породица погинулих бораца. Град сваке године кроз редовне конкурсе и посебан јавни позив такође настоји да запосли један број лица из ове категорије", навео је Радојичић.

Одликовања су породицама уручена у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана