Упркос кошењу амброзија мучи многе

Јасмина Перишић
Упркос кошењу амброзија мучи многе

Бањалука - Полен амброзије уводи многе у љетну сезону алергија. Иако још није у пуном цвату и иако је уклоњена са 22.000 метара квадратних тла на подручју града, проблеме које ствара ова биљка већ је осјетио велики броја становника.

- Утврђено је да сам алергичан на полен амброзије и иако је нисам примијетио у околини моје куће, осјетим присуство њеног полена у ваздуху. Већ неколико дана имам пецкање у очима које сузе, надражај носне слузнице и кашаљ. Лоше се осјећам - рекао је Милан Пушић из Лазарева.

У Дому здравља истичу да се спорадично појављују пацијенти са алергијским реакцијама на полен амброзије.

- Тек нас очекује вријеме у којем амброзија ствара проблеме многим становницима Бањалуке, јер тек слиједи сезона цвјетања ове коровске биљке. Није мали број оних који траже помоћ љекара - рекли су у Дому здравља.

Истичу да је најбољи начин да се ублаже симптоми алергија избјегавање контакта са алергенима.

- Потребно је и повести више бриге о хигијени, што подразумијева често прање постељине, али и чешће туширање и прање косе, јер се полен највише скупља на коси и одјећи. Препоручује се и често зрачење просторија. У случају акутне алергијске реакције, пацијенти одмах треба да се јаве љекару ради адекватне терапије - казали су у Дому здравља.

Наводе да су најчешћи симптоми алергије на амброзију кијање, кашљање, цурење носа, црвенило очију, умор и раздражљивост.

- Код пацијената са реуматским проблемима јављају се болови

у зглобовима, отежано кретање и тромост, а код пацијената са кардиоваскуларним обољењима замарање и бол у грудима - објаснили су у Дому здравља.

У Градској управи су подсјетили да је акција кошења амброзије са јавних површина почела 18. јула и трајаће до краја септембра, чиме ће бити обухваћене све јавне површине на којима је евидентирана амброзија.

 - До сада је покошено око 22.000 метара квадратних површина на којима је идентификована ова коровска биљка. Покошене су површине у улици Милана Карановића и Пољског партизанског батаљона, у насељу Петрићевац, улица Симе и Илије Партала у насељу Новоселија, али и површине у осталим насељима гдје су рађени прекопи и површине у близини градилишта. Кошена су и коровишта у улици Јасимира Малчића, Милана Бранковића, у насељу Дебељаци, и површине у насељу Обилићево које се налазе у Крфској улици и око Наприједовог стадиона - рекли су из Градске управе.

Истичу да ће редовно одржавање зелених површина на подручју града бити настављено током августа.

Инспекција

Одјељење за инспекцијске послове током јула наложило је да власници парцела покосе 58.393 метра квадратна закоровљеног пољопривредног земљишта, што је и учињено, па нису издавали прекршајне налоге. И комунална полиција је повећала контроле уређења приватних дворишта, а од 1. јуна обављено је 114 комунално-инспекцијских надзора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана