Упражњено 211 мјеста у бањалучким вртићима због избирљивих родитеља

Невена Бунић
Упражњено 211 мјеста у бањалучким вртићима због избирљивих родитеља

Бањалука - У градске вртиће уписано је 194 малишана иако је било 405 слободних мјеста. Разлог за то је недовољан број пријава као и жеље родитеља да упишу малишане у вртиће у којима није било довољно мјеста.

Показали су то резултати јавног конкурса за упис дјеце у градске вртиће за 2017/2018. годину који је био расписан почетком јуна.

- За 405 слободних мјеста је стигло 280 пријава, што је веома мало. Од тог броја 86 захтјева није тренутно прихваћено зато што су родитељи тражили упис у пребукиране вртиће или зато што су слали захтјеве за узрасте за које нисмо расписали конкурс, као што је 2011. и 2012. годиште. Пријаве на конкурс је разматрала комисија према утврђеним критеријумима и предност су имали малишани чији су родитељи са инвалидитетом, дјеца самохраних родитеља те из вишечланих породица. То су само неки од критеријума - рекли су у Центру за предшколско васпитање и образовање.

Родитељи су највише тражили упис малишана у вртиће на Старчевици, у Обилићеву, Лазареву, Новој вароши и Центру.

- То су обданишта која су иначе најоптерећенија, као што су "Колибри" и "Радост", и у којима смо имали најмање слободних мјеста, а највише пријава. Због тога смо морали одбити доста захтјева - додали су у Центру.

У овој јавној установи истичу да ће родитељима који нису успјели да упишу малишане у вртиће понудити могућност да се одлуче за неки од вртића у којима је остало мјеста.

- Ових дана позивамо родитеље и упућујемо их у друге вртиће за које нису конкурисали, као што су "Дора" или "Срећно дјетинство" да видимо да ли су заинтересовани да ту упишу дјецу - прецизирали су у Центру.

Упућен је позив родитељима који нису пријавили малишане на конкурс, а налазе се на листи чекања, да се јаве Центру.

- Не смијемо дозволити да имамо слободна мјеста, а да малишани који испуњавају услове не буду уписани. Иначе, слободна мјеста која се појаве током године биће попуњавана дјецом са списка неуписаних на конкурсу, односно по листи приоритета коју ће једном мјесечно одређивати комисија за пријем дјеце. Родитељи чија су дјеца примљена имају рок до краја сљедеће седмице да доставе љекарско увјерење које треба да садржи налаз бриса грла и носа те анализе столице на паразите, послије чега би требало да потпишу уговор - рекли су у Центру.

На листи чекања за мјесто у вртићу је око 2.300 дјеце.

Вртићи

Резултати уписа у вртиће могу се видјети на сајту Центра за предшколско васпитање и образовање.

- Највише малишана примљено је у вртић "Колибри", њих 30. Послије њега слиједе "Плави чуперак" и "Наша дјеца" са 21, односно 20 примљених. Само два малишана су примљена у обданиште "Сунце", од понуђених пет - говоре резултати конкурса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана