Умјесто траве у парку Петар Кочић и даље гола земља

Весна Поповић
Умјесто траве у парку Петар Кочић и даље гола земља

Бањалука - Од престанка рада клизалишта, које је за вријеме манифестације "Зимзоград" било у парку "Петар Кочић", прошао је мјесец, а зелена површина на којој је било постављено још није враћена у првобитно стање, а санација тог простора би требало да почне средином ове седмице.

Организатори "Зимзограда" су Туристичка организација града Бањалука (ТОБЛ) и агенција "Минт".

Клизалиште је престало са радом 2. фебруара, конструкција је уклоњена 8. фебруара, а умјесто зелене површине и даље је гола земља. То је према ријечима начелника Одјељења комуналне полиције Миленка Летића био разлог да буде издат прекршајни налог ТОБЛ-у.

- Агенција "Минт" је имала дозволу за коришћење Трга Крајине за потребе ове манифестације, а ТОБЛ је добио сагласност за коришћење зелене површине у парку "Петар Кочић". ТОБЛ је имао обавезу да тај простор врати у првобитно стање, јер је на њих насловљено одобрење за коришћење тог простора и они су за нас одговорно лице. Коме су они уступили ту површину или кога су они ангажовали да постави тај садржај, ми у то не улазимо - казао је Летић.

Према његовим ријечима ТОБЛ треба да види са онима којима је дао тај простор у закуп да ријеше тај проблем.

- Знамо да је било лошег времена и снијега и имали смо слуха, али у међувремену није ништа учињено и такво стање не можемо више толерисати - рекао је Летић.

Додао је да је комунална полиција јуче издала прекршајни налог са казном од 500 КМ за ТОБЛ и 200 КМ за директора. Манифестација "Зимзоград" је организована и одржана док је на челу ТОБЛ-а био Остоја Барашин, а Скупштина града је 7. фебруара именовала новог директора Ирену Радојевић. Летић је рекао да ће казану издату за директора платити онај ко је се тренутно налази на челу ТОБЛ-а.

- За нас је је одговорно лице оно које је уписано у суду као директор - рекао је Летић.

Казао је да ће уз прекршајни налог ТОБЛ-у издати и рјешење којим се налаже да се тај простор у року од 24 часа врати у првобитно стање.

- Тај рок почиње од тренутка када ТОБЛ прими рјешење. Уколико га не буду поштовали слиједе далеко веће казне и то 3.000 КМ са правно лице и 300 КМ за директора - навео је Летић.

Казао је да уколико не буде поштовано наложено, град ће тај простор вратити у првобитно стање о трошку ТОБЛ-а.

У ТОБЛ-у су јуче рекли да ће се о овом питању огласити тек када им стигне рјешење комуналне полиције.

У агенцији "Минт" су рекли да је травнату површину у парку "Петар Кочић" у првобитно стање требало да врати компанија "Клизалиште центар" из Бијељине, која је тај простор изнајмила од ТОБЛ-а, а у договору са градом.

- У уговору који је потписан између ТОБЛ-а и компаније "Клизалиште центар" јасно стоји да ће земљиште парка "Петар Кочић" бити враћено у првобитно стање чим то дозволе временски услови - казали су "Минту" и додали да су они само били задужени за промовисање клизалишта у медијима.

Власник компаније "Клизалиште центар" Мишо Вудраг је рекао да ова зелена површина до сада није враћена у првобитно стање, јер је у протеклом периоду било пуно снијега и кише.

- Чекали смо повољније временске услове. Мада је и даље земља пуна воде, планирано је да у сриједу или четвртак почну земљани радови. Поред тога биће посијана и трава и радови на тој локацији би требало да буду готови до краја седмице. Пошто ћемо сијати траву сигурно ће бити потребно вријеме да нова израсте - рекао је Вудраг.

Ранији случај

Комунална полиција је и лани казнила ТОБЛ јер није на вријеме уклонио клизалиште које је такође било постављено у парку "Петар Кочић".

И у том случају ТОБЛ је добио казну од 500 КМ, а тадашњи директор Остоја Барашин 200 КМ. ТОБЛ је градска организација која се у потпуности финансира из буџета града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана