Умјесто Сити мола у центру Бањалуке ниче подземна гаража

Весна Поповић
Умјесто Сити мола у центру Бањалуке ниче подземна гаража

Бањалука - Велика рупа у центру града, гдје је првобитно било планирано да никне "Сити мол", ускоро би требало да постане прошлост, јер ће у понедјељак почети градња подземне гараже.

Потврдили су то јуче инвеститор овог пројекта Ненад Лубурић, али и у Градској управи, истакавши да на овом мјесту дефинитивно неће бити изграђен шопинг центар.

Лубурић је рекао да ће бити изграђене три подземне етаже гаража, а радови би требало да буду готови за годину.

- Још преговарамо са градом у вези са компензацијом. Ако она буде адекватна, гараже ће бити у власништву града. Идемо у том правцу да постигнемо договор са локалним властима, јер ћемо бити на великом губитку ако то не учинимо - казао је Лубурић.

Навео је да ће само у грађевинске радове до завршетка градње бити уложено више од 20 милиона марака.

- У то нису урачунате таксе и накнаде. Недавно смо само за комуналије платили 1,1 милион КМ, а гаранцију за извођење радова на спољном уређењу око 700.000 КМ - навео је он.

Према Лубурићевим ријечима, у току је измјена регулационог плана (РП) за то подручје те ће највјероватније на том мјесту с једне стране бити хотел, а са друге пословна зграда.

Начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић је рекао да би нови РП за централни дио града требало да дефинише који ће садржаји бити предвиђени.

- За сада је сигурно да након градње подземних гаража неће бити настављена градња шопинг центра. Новим планом ту ће највјероватније бити предвиђени пословни објекти и централно спомен-обиљежје - казао је Станаревић.

Додао је да нови регулациони план обухвата и простор такозваног "Крашовог" паркинга.

- Умјесто паркинга ту би требало да буде трг, а паркинг би требало да буде помјерен под земљу изградњом подземне гараже - навео је Станаревић.

На актуелном часу посљедње сједнице Скупштине градоначелник Игор Радојичић је најавио да би ускоро могло доћи до расплета ситуације у вези са такозваном "рупом у граду".

- Имају све потребне дозволе и идуће седмице би требало да почну припремни радови, али треба да имамо у виду да се ради о приватном власништву и приватном инвеститору и немамо на то пуно утицаја - казао је Радојичић.

Градња "Сити мола", која је почела средином 2016. године, требало је да буде завршена крајем 2018. Према ранијим најавама, у његову градњу је требало да буде уложено око 60 милиона КМ.

Нови план

Игор Радојичић је рекао да се нада да ће нови регулациони план за уже градско подручје бити готов у октобру или новембру.

- Овај план предвиђа темељну промјену изгледа центра града, односно наставак онога што је тридесетих година рађено као урбани центар када су настали и Бански двор, Храм Христа Спаситеља и Градска управа. Обухваћен је дио од старе аутобуске станице, паркинга "Краш" и Храма Христа Спаситеља, те "паркића" који се сад реконструише па до оног дијела којег називамо "рупом" - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана