Ултиматум Балабану, оставка или смјена

Весна Поповић
Ултиматум Балабану, оставка или смјена

Бањалука - Владајућа коалиција СНСД – СП – ДНС – УС дала је јуче ултиматум предсједнику Скупштине града Будимиру Балабану да поднесе оставку или ће бити смијењен.

На састанку у Градској управи којем су присуствовали предсједник Народне скупштине РС и предсједник ГО ДНС-а Недељко Чубриловић, предсједник ГО СП-а Раденко Комљеновић, градоначелник Игор Радојичић, предсједник ГО УС-а Милан Петковић и Саша Чудић из  реда одборника националних мањина одлучено је да Балабан више не ужива повјерење послије најава да ће формирати сопствени клуб који ће радити у интересу грађана а не странака.

- Због покушаја прављења паралелних клубова сви коалициони партнери су се сложили да предсједник Скупштине треба да поднесе оставку или ће га одборници коалиције опозвати - рекао је предсједник градског одбора СНСД-а и градоначелник Игор Радојичић.

Истакао је да је у протеклих пола године имао изванредну сарадњу са Балабаном.

- Било је потпуно непотребно покушавати растурити неколико политичких партија како би се основао неки паралелни клуб који није резултат избора већ личних комбинација - казао је Радојичић.

Навео је да су сви коалициони партнери изразили став да остају при потписаном коалиционом споразуму и да се наставља рад на започетим пројектима. Радојичић је додао да коалиција има већину у Скупштини.

- У наредне двије седмице разговараћемо о Балабановом насљеднику. На овом састанку у вези с тим питањем није разговарано - казао је Радојичић.

Предсједник ГО ДНС-а Недељко Чубриловић није желио да износи детаље састанка уз напомену да колико је он упознат Балабан је и даље члан ДНС-а.

- Нисам чуо за било какве активности које су предузете у правцу његовог искључења из странке нити је о томе унутар наших органа разговарано. То питање је за предсједника и предсједништво ДНС-а. Не може се нико ишчланити из странке на локалном нивоу - казао је Чубриловић.

Предсједник Скупштина града Будимир Балабан сматра да у свом досадашњем раду као челни човјек градског парламента и члан ДНС-а није заслужио неповјерење.

- Прво желим да добијем писмено обавјештење у којима су наведени разлози због чега коалиција сматра да не заслужујем њихово повјерење. Тек кад то видим одлучићу да ли ћу поднијети оставку или ће бити покренут опозив. Без обзира коју опцију да избарем резултат ће бити исти - додао је Балабан.

Према ранијим најавама Балбановом одборничком клубу би се требали придружити и његове страначке колеге одборници Ненад Шибаревић и Стојан Вујкајловић. Као потенцијални члан новог клуба одборника помињао се и независни одборник Миленко Јаћимовић који је демантовао да приступа овој групи. Спекулисало се и са именима потпредсједника Скупштине града Милана Милаковића и његовог страначког колеге из СП-а Дарка Милошевића те чланова опозиционог СДС-а Предрага Вулина и Љубе Нинковића.

На питање да ли планира да остане у клубу ДНС-а Шибаревић је одговорио да је он увијек заједно радио са Балабаном те да и у будућности намјерава да га прати а исто је потврдио и  Вукајловић.

- Уколико грађани искажу интересовање и то околности буду дозвољавале могуће је у будућности и оснивање нове политичке партије - казао је Вукајловић.

Уколико  Шибаревић и Вукајловић напусте клуб одборника ДНС једини представником ове странке у градском парламенту био би Боран Босанчић.

- Без обзира на то шта да ураде колеге не намјеравам да напуштам идеју ДНС-а јер сам као члан те партије и добио повјерење грађана - казао је Босанчић. 

"Топлана"

Игор Радојичић је рекао да нема потребе да се бира нови директор градске "Топлане" јер она прелази у стање мировања и де­ факто се гаси.

- Нова топлана ће преузети гријање града и она ће преузети дио радника а дио ће у пензију. Изградња тече по плану и у складу са дозволама које налаже закон - казао је Радојичић и додао да вјерује да ће идуће зиме града гријати "Еко-топлана".

Апликација

Игор Радојичић изјавио је јуче послије састанка са тимом који припрема апликацију Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године у Каменој кући у Кастелу, да је задовољан до сада урађеним на том пољу.

Шеф тима  Марко Билбија је рекао да ће концепт са којим ће Бањалука конкурисати за овај програм бити презентован крајем љета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана