Улични шах највећа разонода пензионера у Бањалуци

Јасмина Перишић
Улични шах највећа разонода пензионера у Бањалуци

Бањалука - Пензионери највећег града Српске жале се да имају мало кутака за разоноду и трошење слободног времена, па га најчешће проводе поред уличних шаховских табли.

Кажу да у љетњем периоду лакше испуне слободно вријеме, шетњом или активностима у дворишту и башти. Међутим, недостају им садржаји, као и просторије у којима би организовали окупљања уз друштвене игре и "чашицу" разговора.

- То нам треба, јер новца за кафану мало који пензионер има. Када је лијепо вријеме, сваки дан бициклом долазим из Залужана у центар, испред Музеја савремене умјетности РС, гдје играм шах и дружим се са другим пензионерима. Ту се шалимо, навијамо и добацујемо шахистима, да нам брже прође дан. Мени није напорно да дођем бициклом, полако, јер времена имам на претек, али другима није лако - прича пензионер из Залужана Касим Уминовић.

Истиче да многи из удаљенијих приградских насеља аутобусом долазе у центар, јер тамо немају ниједан забавни садржај.

- Знам људе из Куљана, Борковића, Пискавице… који долазе у град да би нашли разоноду. Није им тешко да превале 20, 30 километара да би овдје, у центру града, пребацили коју ријеч о политици, погледали или одиграли партију шаха. Љето је, па се може. Зими је другачије. Дани су дуги и досадни. Пензионери немају просторија у којима би се дружили. Лично не волим самоћу, а многи су такви - додао је Уминовић.

Страствени играч шаха Никола Савић каже да су постојеће уличне шаховске табле изблиједјеле, а фигуре пропале, те да је потребно да се с времена на вријеме обнављају.

- Мислим да то за град није велика инвестиција, да поља офарбају у црно-бијелу боју и да буде купљено неколико фигура. Бар толико се може урадити за нас пензионере - рекао је Савић.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ каже да пензионери имају гдје да се састану да би се договорили о социјалним питањима и примили помоћ, али да је мјеста за забаву мало.

- Можда људи не знају, али имамо зграду у центру, преко пута "Чајевца". Ту постоји Клуб пензионера и двије мање сале. По мјесним канцеларијама град је уступио неколико мањих простора, али заиста нема довољно простора за дружење и забаву - реко је Ракуљ.

Истакао је да би било пожељно исцртати табле и у приградским насељима.

- Од пет уличних шаховских табли све су у ужем центру града. Треба имати у виду да пензионери живе и на периферији - казао је Ракуљ.

Росуље

Предсједник Мјесног удружења пензионера Росуље Мирко Злокапа каже да су у овој мјесној заједници добро организовани.

- Редовно се дружимо и организујемо излете. У парку "Младен Стојановић" имамо и улични шах. Међутим, чињеница је да пензионери из приградских насеља немају гдје да квалитетно потроше вријеме и друштво би требало да нешто учини и за њих - рекао Злокапа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана