Угинуло неколико хиљада комада рибе у Широкој ријеци

Јелена Станић
Угинуло неколико хиљада комада рибе у Широкој ријеци

Бањалука - Широка ријека од јуче је мртва јер се десио велики помор рибе. Неколико хиљада комада шкобаља, мрене, плотица и других врста је угинуло на дијелу водотока у Лазареву, а узрок ове катастрофе за сада је непознат.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман изјавио је да су инспектори били на терену.

- Обавијештени смо јуче ујутро да је дошло до угинућа рибе и ангажовали смо стручњаке Института за јавно здравство и Ветеринарског института “Др Васо Бутозан”, који ће анализирати узорке воде и угинулу рибу да би открили узроке помора - изјавио је Кецман.

Највећу штету претрпјело је Спортско риболовно друштво “Бањалука”, чији су чланови помор примијетили у раним јутарњим часовима и обавијестили надлежне органе.

-  Узалуд се трудимо да очувамо рибљи фонд и да порибљавамо водотоке када се овакве ствари дешавају. По риби се види да се то десило дан прије. Нема видљивог загађења и зато сумњамо на пестициде јер ријека тече кроз дио гдје се налазе њиве кукуруза и других житарица - рекао је шеф рибочуварске службе СРД “Бањалука” Маринко Поповић.

Истакао је да су њихови чланови и екипе Еко Еуро тима на дијелу гдје је дошло до помора прикупили 40 килограма рибе или негдје око 2.000 комада.

- То је оно што је остало, а током ноћи, док је киша падала, водостај је био далеко већи, а и вода је била бржа, тако да процјењујемо да је угинуло неколико хиљада комада рибе, како великих, одраслих јединки, тако и велика количина млађи. Заиста је несхватљиво то што се десило, да имамо сада мртвају умјесто ријеке богате рибом. Узалуд је сав труд СРД “Бањалука” да порибљавамо ријеке и рјечице ако неки неодговорни појединац уништи сву рибу - додао је Поповић.

Мјештани су згрожени катастрофом која се десила на Широкој ријеци.

- Када сам устао видио сам мртве рибе како плутају на површини. Био сам шокиран призором. Овдје младићи пецају, ту је било рибе. Чини ми се да се за 50 година колико овдје живим није овакво нешто десило - рекао је један од старијих мјештана Лазарева који није желио да му објавимо име.

Нема Фабрика

Маринко Поповић нагласио је да није примијећена угинула риба на мјесту гдје се Широка улива у Врбас.

- Чудно је да дође до ове катастрофе када дуж ријеке нема фабрика које би испуштале отровне фекалне или индустријске воде. Рије 15 година имали смо на Широкој мањи помор рибе, али никада оваквог обима. Зато сумњамо на пестициде. Не бих да нагађамо, главну ријеч даће струка, односно на који је начин дошло до угинућа - казао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана