Удружење грађана “Залужани” наставља са уређењем насеља

Јасмина Салопек
Foto: В. Милановић

БАЊАЛУКА - Надстрешница у дворишту Основне школе “Јован Дучић” у Залужанима, која би ђацима олакшала одржавање наставе у природи, нови је пројекат вриједан 3.500 КМ, а за који се боре многи мјештани тог насеља, међу којима је и Удружење грађана “Залужани”.


Организатор Удружења грађана “Залужани” Владимир Милановић рекао је за “Глас Српске” да им је надстрешница један од приоритета, те да слога и заједничко залагање могу да остваре велике циљеве.

- Жељели бисмо у наредном периоду да реализујемо пројекат како бисмо малишанима, који похађају поменуту школу, омогућили да и по киши уживају у школи у природи - рекао је Милановић.

Према његовим ријечима, ово им се учинило као одличан пројекат како би дјеца и на школском одмору могла да уживају у свјежем ваздуху.

Милановић је додао да су се обратили многим донаторима од којих се њих 20 врло радо одазвало и помогло ентузијастима да остваре своје циљеве.

- До сада смо скупили 50.000 КМ за бројне пројекте, а међу њима су украсне клупе, нови кошеви и чесма код школе. Урађен је и украсни врт у центру Залужана - појаснио је Милановић.

Истакао је да су организовали и бројне турнире за младе и одрасле, те су уредили излетиште “Србија” на обалама Врбаса.

Милановић појашњава да им је разонода да уређују своје насеље, те да их ништа неће спријечити да наставе са доброчинством за своје мјештане.

Током неколико дружења и уређења насеља у њиховој организацији осликан је “Патриотски зид”, уређено излетиште “Србија”, а завршен је и до сада највећи пројекат “Умјетнички зид”  помоћу донација од 2.000 КМ.

- Сваки мурал и графит одише аутентичношћу и носи јасну поруку. Графити са именима патријарха Павла, Десанке Максимовић, Новака Ђоковића, Николе Јокића, те натписима “Косовска битка 1389”, “Ћирилица” и “Република Српска” чине наше насеље јединственим - нагласио је Милановић.

Бетонским зидовима надвожњака удахнули су нови, љепши изглед захваљујући родољубивим и умјетничким графитима, а сваки пут кад би се окупили на дружењу, урадили би једну тематску цјелину.

Идеје

Идеје Удружења грађана “Залужани” у дјело спроводе млади умјетници који стоје иза “Инстаграм” профила “залужани_бањалука”. Иницијативу о украшавању овог бањалучког насеља покренула су три млада мјештанина у августу 2020. године за вријеме пандемије вируса корона. Од тада па до данас, много младих придружило се овом удружењу с циљем уљепшавања свог насеља и града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана