Учионицу замијенили баштом сљезове боје

Катарина Шапоња
Учионицу замијенили баштом сљезове боје

БАЊАЛУКА - Уз цвркут птица, опијени мирисом цвијећа и разноликог биља школарци ће умјесто у учионици о чарима природе учити у зеленилу ботаничке баште бањалучког кампуса, коју су вриједним рукама оплеменили мали баштовани.

Кампања “Башта сљезове боје”, која је ове године остварена у партнерству са Основном школом “Бранко Ћопић”, пружа дјеци незаборавно искуство учења и рада у природном окружењу.

Под вођством Иване Чегар, која предано води пројекат “Мали баштовани”, малишани кроз игру и забаву савладавају важне лекције и вјештине неопходне за производњу здраве хране.

- Другари школарци редовно обилазе нашу башту сљезове боје, а онда чују још много занимљивих прича о биљном свијету који настањује предивну ботаничку башту. Учитељице ће имати могућност да, мимо пројекта “Мали баштовани”, дођу са дјецом и одрже часове у башти коју смо опремили са столицама и клупама те великом школском таблом - казала је Чегарева.

Она је истакла да сваке године организују радионице баштованства, које су бесплатне и намијењене дјеци од двије до десет година. Објаснила је да дјеца раде све што подразумијева једна башта, од садње сјемена до убирања плода.

- Дјеца у башти све редом сију па их онда учимо како да брину о тим биљкама, како да их заштите, чувају и одржавају - појаснила је Чегарева.

Такође, уче их поред баштованства и домаћинству те како чистити за собом, не бацати смеће, али и како да фарбају ограду и праве стазе.

- На годишњем нивоу буде око 200 полазника, а одржавају се два до три пута седмично, од прољећа до јесени, док има плодова - рекла је она и додала како у башти има посла током цијеле године па је тако покренула радионицу “Иванче баштованче” коју су дјеца могла похађати и зими. Према њеним ријечима, мањој дјеци која се још нису пронашла у неком спорту или другој активности, много значи природа и осјећај слободе који са њом долази.

- Они боравком у природи развијају и мозак и тијело, скачу, играју се и не схватају ово као неку обавезу, а са друге стране кроз игру науче веома битне ствари - рекла је Ивана Чегар.

Мајка трогодишњег Павла који је готово годину мали баштован, Дајана Вранчић казала је да се дјечак увијек радује овим радионицама.

- Научио је да сади и помало прати развој биљака, а када одемо на село увијек нам помаже да купимо покошену траву и заливамо цвијеће, што је усвојио кроз радионице - истакла је Вранчићева.

Она сматра да је то веома корисно за дјецу, првенствено због имунитета.

- На радионицама често једу плодове које су сами посадили, као што су јагоде, малине, парадајз и слично, а онда и код куће желе да пробају воће и поврће - појаснила је ова мајка.

Она је додала да је у разговору са мајком једног основца, који такође не пропушта радионице, сазнала да је захваљујући “Малим баштованима” много олакшано учење одређених предмета, попут моје околине.

- Ове радионице су веома корисне за сву дјецу, пошто на примјер сами могу да виде и доживе како се развијају биљке од сјемена те онда касније не морају учити напамет о томе - рекла је Вранчићева.

Групе

Ивана Чегар је објаснила да су групе увијек другачије, јер не постоји стриктно вријеме доласка, већ са родитељима договара термин када су у могућности да доведу дјецу на радионицу.

- Имам програм за тај дан, али се увијек прилагодим групи која дође па тако некада ураде више посла, а некада мање - истакла је Чегарева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана