Учионице топле до петка

Сања Амиџић
Учионице топле до петка

Бањалука - Основне школе на сеоском подручју којима још није уплаћен новац за набавку огрева и даље муку муче са прибављањем угља и дрва, а поједине учионице могу загријавати до петка.

Рекли су ово директори неколико основних школа и додали да уколико Министарство просвјете и културе РС ускоро не уплати новац добављачима, страхују да би ђаци наставу могли похађати у хладним учионицама.

Директор ОШ "Свети Ћирило и Методије" у Пискавици Борка Граховац рекла је да су угаљ потрошили, а дрва имају до краја седмице.

- Почетком другог полугодишта наш добављач је изашао у сусрет и без уплате новца довезао око пет тона угља. Међутим, због ниских температура ту количину огрева смо брзо потрошили - казала је Граховац. Додала је да ресорно министарство још није уплатило средства за гријање овој школи, због чега страхује да би ученици могли сједјети у хладним просторијама.

- Прије почетка полугодишта добили смо обећање да ће ресорно министарство уплатити средства за огрев, али још ништа није уплаћено - казала је она и истакла да ОШ "Свети Ћирило и Методије" похађа око 170 ученика.

Ништа боља ситуација није ни у ОШ "Петар Кочић" у Колима, гдје је такође добављач угља почетком другог полугодишта за ову образовну установу без уплате средстава довезао пет тона угља.

- Зависно од висине температуре и начина ложења, тренутно не могу прецизирати до када ћемо имати огрева, али то је најдаље негдје до краја фебруара - казала је директор ове школе Дубравка Босанчић и додала да подручне школе у Стричићима, Павићима и Конотарима имају огрева.

Директор ОШ "Младен Стојановић" у Бронзаном Мајдану Ненад Михајловић рекао да огрева имају до половине фебруара.

- Количине угља и дрва којима тренутно располажемо довољне су за наредних 20 дана, тако да ћемо морати набављати још како би учионице биле топле до краја грејне сезоне - објаснио је Михајловић.

Из Министарства просвјете и културе РС су рекли да су 16. јануара ове године свим основним школама у РС упутили дио рачуна за материјалне трошкове, у које улазе и трошкови гријања.

- Наредна исплата за материјалне трошкове основним школама биће реализована до половине фебруара - рекли су у овом министарству.

Превоз

Због снијега и високих наноса на платоу Мањаче на већини путних праваца саобраћај се одвија отежано, због чега проблеме имају и ђаци који тим путевима иду до школе.

- Снијег је висок, путеви су слабо очишћени, тако да ђачки аутобус има потешкоћа приликом довоза и одвоза ђака - рекла је Дубравка Босанчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана