Ученици због потврда без мјесечних карата

Јасмина Перишић
Ученици због потврда без мјесечних карата

Бањалука - Бројни средњошколци ових дана не могу да изваде ђачку мјесечну карту, јер им превозници од овог мјесеца траже принтане потврде о статусу ученика.

Потврде које су до сада издавале школе могле су бити ручно писане, међутим, како тврде превозници, због бројних малверзација тражили су од школа да ђацима испуне ове потврде и одштампају. То поједине школе, као што је Економска, одбијају и не чине.

- На захтјев превозника од секретарице у Економској школи коју похађам тражила сам принтану потврду да бих остварила попуст на мјесечну карту. Она је рекла да не може сваком понаособ куцати потврду, јер јој је то додатни посао. Издала ми је потврду коју сам и раније добијала. На шалтеру једног од превозника одбили су да ми издају мјесечну карту. Не знам шта да радим, нико неће да попусти, а ми ђаци испаштамо - рекла је ученица Економске школе, која је из страха молила да јој не објавимо име.

У Удружењу превозника тврде да су до сада имали разне случајеве у којима су појединци вадили ђачке мјесечне карте, иако су одавно завршили школу.

- Не схватам због чега поједине школе не сарађују и малтретирају беспотребно дјецу, која узалуд долазе са старим потврдама по мјесечне карте. У сарадњи са Министарством просвјете и културе још од 15. августа обавијестили смо све школе да за издавање мјесечне карте за октобар дјеца морају имати принтане потврде. Поставили смо и обавјештења на нашим продајним мјестима, знајући да ће до овога доћи, сви знају за то. Неке школе су то одмах испоштовале, али има и оних које нису - рекао је предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни саобраћај Горан Старчевић.

У Економској школи јуче нису одговарали на наше позиве. У Угоститељско-трговинско-туристичкој школи кажу да поступају искључиво по правилнику Министарства просвјете и културе РС и издају ручно написане потврде.

- Питали смо Министарство како да поступимо у овој ситуацији и речено нам је да се држимо досадашњег правилника. Уколико добијемо нова упутства, ми ћемо без проблема издавати принтане потврде које траже превозници. Жао нам је дјеце, али само поштујемо правилник Министарства - рекли су у овој школи.

И у Гимназији кажу да нису добили никакво обавјештење од Министарства, те да им ђаци нису ни тражили принтане потврде.

- Ако неко затражи, ми ћемо потврду издати у принтаној верзији - казао је директор Гимназије Зоран Пејашиновић.

Министарство

У Министарству просвјете и културе кажу да нису упутили школама никакав допис у вези са наведеним потврдама, нити су се превозници обраћали Министарству у вези са тим.

- Правилником о садржају и начину вођења документације и евиденције и обрасцима јавних исправа у средњој школи није прописан начин попуњавања потврде. То значи да у секретаријатима школа могу ручно попуњавати потврду коју овјеравају потписом и печатом школе, нарочито ако се узме у обзир да све школе немају могућност електронског попуњавања документације - рекли су у овом министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана