Ученици ОШ Јован Цвијић и ОШ Змај Јова Јовановић сакупили тону помоћи за вршњаке са Космета

Јасмина Перишић
Ученици ОШ Јован Цвијић и ОШ Змај Јова Јовановић сакупили тону помоћи за вршњаке са Космета

Бањалука - Ученици основних школа "Јован Цвијић" и "Змај Јова Јовановић" сакупили су тону хуманитарне помоћи за вршњаке у Зубином Потоку на Космету.

У ову акцији, коју већ седам година организује Хуманитарно удружење "Свети ђакон Авакум", укључили су се и становници Кочићевог вијенца. Ипак, највећи дио хране, хигијенских производа, одјеће и школског прибора за истоимену братску школу прикупили су ђаци ОШ "Јован Цвијић".

- Ове акције су наша традиција и сваког октобра ђацима у Зубином Потоку шаљемо све врсте помоћи. За Божић им припремимо пакетиће, а у прољеће за њих спроводимо акцију "Један слаткиш, једно дијете", када их такође обрадујемо поклонима. С обзиром на то да смо збратимљене школе, ред је да се помажемо - рекла је директорица ОШ "Јован Цвијић" Мила Никић.

Предсједник Хуманитарног удружења "Свети ђакон Авакум" Мирко Мајкић каже да је задовољан одзивом ученика, те да је акција прикупљања помоћи трајала мјесец.

- Треба похвалити и дјецу и њихове родитеље, јер су показали хуманост. Сакупљено је више од тону помоћи и овом приликом захваљујем ђацима школа "Јован Цвијић" и "Јован Јовановић Змај" као и становницима мјесне заједнице Кочићев вијенац. Помоћ ће у Зубин Поток стићи до краја мјесеца - испричао је Мајкић.

Додао је да ће се потрудити да дио помоћи коју сакупе донирају и неколицини социјално угрожених породица из косовске општине Грачаница.

Ученица осмог разреда ОШ "Јован Цвијић" Анастасија Павић каже да сваке године учествује у овој акцији те да радо помаже својим другарима из Зубиног Потока.

- Сви смо свјесни у каквим условима живе наши вршњаци и да им је неопходна помоћ. Сматрам да учешћем у оваквим акцијама на најбољи начин савладавамо лекције из хуманости. Радо се одазовемо сваки пут, а међу нама је било и ђака који су угостили неке од другара са Космета када су долазили код нас - рекла је Павићева.

И њен другар из разреда Милан Јевић каже да није било изузетака те да су сви подједнако донирали помоћ у оним количинама у којима су могли.

- Нико се није издвајао и сви смо купили одређени дио намирница. Вјерујем да ће помоћ добро доћи нашим другарима. Ми смо уз њих и увијек ћемо бити - казао је Јевић.

Богдановић

Директор ОШ "Змај Јова Јовановић" Дијана Богдановић је рекла да су ђаци ове школе за три дана сакупили пун комби помоћи.

- За ову акцију чули смо у нашој мјесној заједници Кочићев вијенац, која сарађује, како са нама тако и са организатором акције Мирком Мајкићем. Позвали смо га и рекли му да желимо да се одазовемо и сви смо радо подржали овако лијепу причу - рекла је Богдановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана