Ученици направили милион изостанака

Сања Амиџић
Ученици направили милион изостанака

Бањалука - Ученици основних и средњих школа на подручју града у току прошле школске године направили су 1,1 милион изостанака са наставе, што је више него лани.

Према подацима Републичког педагошког завода, средњошколци су направили укупно 673.587 изостанака, од чега је неоправданих 68.729. Основци су направили 490.129 изостанака, од чега 15.528 неоправданих. Статистички, сваки средњошколац изостао је са наставе у току прошле школске године 64 пута, док просјечан основац то учини 31 пут.

Директор завода Предраг Дамјановић рекао је да број изостанака није једини проблем образовног система.

- Проблем је и непримјерено понашање ученика, што је вјероватно посљедица стављања приоритета на образовни фактор у односу на васпитни - казао је Дамјановић и додао да је почетком ове школске године у свим школама почела примјена новог програма који је смањио број изостанака са часова.

Предсједник Актива директора средњих школа регије Бањалука Кристина Мрђа рекла је да се број изостанака ученика смањује у овој школској години.

- Критеријуми правдања часова су пооштрени и сви морају имати јединствене критеријуме на нивоу средњих школа и у школи матици - казала је Мрђа.

Додала је да сваки одјељенски старјешина понедјељком доставља педагошко-психолошкој служби школе извјештај изостанака за протеклу седмицу, а школа сваких 15 дана Републичком педагошком заводу.

Предсједник Актива директора основних школа регије Бањалука Душан Мишљеновић каже да више изостанака праве ученици градских него сеоских школа.

- У фебруару је смањен изостанак ученика за пет одсто у односу на децембар прошле године - казао је Мишљеновић и додао да примјеном новог програма очекује смањење броја изостанака за десет одсто у односу на прошлу школску годину. 

Програм

Модернизација наставних програма је у току и на њима раде комисије састављене од наставника и професора средњих школа и факултета.

- Циљ радних комисија је дефинисање исхода учења - рекао је Предраг Дамјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана