Ученици Грађевинске школе гледали радове на градилишту шопинг молa Делта планет

Сања Амиџић
Ученици Грађевинске школе гледали радове на градилишту шопинг молa Делта планет

Бањалука - Ученици два одјељења четвртог разреда Грађевинске школе у петак су обишли највеће градилиште у БиХ на којем тренутно ниче објекат шопинг мола "Делта планет", гдје су им инжењери представили пројекат овог велељепног здања, али и пренијели своја знања и искуства из области савремене градње.

Будући грађевински техничар Немања Максимовић рекао је да је обилазак градилишта за њега био занимљив, јер су од стручњака научили нешто ново са чим до сада практично у школи нису имали прилику да се сусрећу.

- Извођач радова највише нам је причао о системима градње, планирању, али и самим радовима који се одвијају на овако великим грађевинама, што је и био циљ наше посјете - казао је Максимовић и додао да се убудуће нада да ће они, али и ђаци из нижих разреда њихове школе, имати прилику да буду на оваквим мјестима, јер је то за практични дио наставе корисно и занимљиво.

Ништа мање одушевљење није крила ни његова школска другарица Милана Ковачевић, која је рекла да је први пут на градилишту и да је много више ствари научила ту него теоријски у школи.

- Пуно је љепше доћи и видјети како то стварно у пракси изгледа. Мени лично се свиђа овај позив и надам се да ћу у будуће наставити школовање из ове области - казала је Ковачевићева.

Инжињер предузећа "Нискоградња" и бивши ученик Грађевинске школе Миле Гајић, који је провео ученике кроз градилиште, рекао је да је својим колегама пренио дио знања и да се нада да ће им то бити од помоћи у будућности.

- Покушали смо да им приближимо тај практични дио који немају у школи. Ученици су били заинтересовани и радо су размјењивали своја мишљења са мном и мојим колегама - казао је Гајић.

Руководилац пројекта "Делта планет" Марко Кецман изразио је задовољство што су угостили средњошколце грађевинске струке.

- Драго нам је што смо имали прилику да подијелимо наше искуство са овим младим људима, јер наша компанија иза себе има већ изграђена два оваква објекта - казао је Кецман и додао да су ученици могли чути о неким новим методима у грађевинарству, као што је хидроизолација, монтажна градња и слично.

Школа

Професорица Татјана Ошти, која је у оквиру стручно-теоријске наставе довела ђаке у обилазак, рекла је да све оно што ученици виде на градилишту не може да им буде показано у учионици.

- Потребно је направити склоп теоретског дијела и праксе, односно  потребно је да оно што уче из књига и слушају на предавању ђацима буде показано на градилишту. Некада је потребно рећи ученицима: "Ово је оно што смо учили у школи", да би они то боље разумјели - закључила је професорица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана