Ученици дали 300 доза крви

Г.С.
Ученици дали 300 доза крви

Бањалука - У јесењој акцији добровољног даривања крви средњошколаца, која је трајала од 26. септембра, прикупљено је 300 доза крви.

Како нам је објаснила сарадник за здравствену дјелатност у Градској организацији Црвеног крста Ковиљка Влашки, акцији се одазвало 700 ученика, што је мање него у прољећној акцији.

- То је зато што ученици завршних разреда на почетку школске године нису пунољетни, а основи услов да неко дарује драгоцјену течност је да има 18 година - рекла је Влашки.

У акцији су учествовали ученици завршних разреда Гимназије, Економске, Електротехничке, Медицинске, Музичке, Пољопривредне, Техничке, Технолошке и Угоститељско-туристичке школе, а посљедњи су у петак били ђаци Грађевинске школе, чиме је и окончана јесења акција даривања крви за средњошколце. Ученици су крв дали у просторијама Завода за трансфузијску медицину РС.

Влашки каже да су задовољни одзивом ђака, те да је испуњен један од циљева акције, а то је популаризација добровољног давања крви као хуманог чина.

- Овакве акције су од великог значаја јер ученици први пут дарују крв. Многи од њих касније постају вишеструки даваоци - нагласила је она.

Објаснила је да се акције организују два пута годишње и то у јесен и прољеће.

- У марту 2015. године организоваћемо нову прољећну акцију даривања крви - рекла је Влашки и додала да ће Градска организација Црвеног крста у новембру и децембру организовати акцију даривања крви за све који то желе да ураде.

Она је апеловала на све грађане који су здравствено способни да се прикључе како овој, тако и било којој другој акцији прикупљања крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана