У вртићу "Јежева кућица" биће обезбјеђен смјештај за још 50 дјеце

Срна
У вртићу "Јежева кућица" биће обезбјеђен смјештај за још 50 дјеце

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће реконструкцијом објекта у оквиру вртића "Јежева кућица" бити обезбијеђен смјештај за још 50 дјеце.

- Поред постојећег вртића "Јежева кућица", једног од најстаријих у граду, ради се реконструкција сусједног објекта који је годинама девастиран и ван употребе и тиме ћемо добити нови простор за педесетак дјеце - рекао је новинарима Радојичић, који је присуствовао почетку реконструкције објекта у овом вртићу.
Он је додао да пројекат заједнички суфинансирају град Бањалука и његов традиционални партнер Развојни програм УН (УНДП).
- Извођач је изабран у јавној набавци коју је водио УНДП, а то је "Расим градња". Рок за завршетак радова је нешто мање од три мјесеца, тако да негдје с јесени, са почетком нове школске године очекујемо да ће дјеца моћи да уђу у овај простор - нагласио је Радојичић.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић рекла је да ће на радост свих у овом центру, те грађана Бањалуке, понајвише дјеце, бити отворена још једна кућица у оквиру овог вртића.

- Најважније је да за педесеторо дјеце добијамо нови капацитет који ће бити савремено опремљен по свим нормативима и стандардима када је ријеч о предшколском васпитању и образовању - навела је она.

Према ријечима Куртиновићеве, реална је процјена да је граду потребно још 1.000 мјеста за дјецу у вртићима, а расте свијест код родитеља о значају предшколског васпитања и образовања, те је све више захтјева Центру управо због тог разлога.

Шеф сектора за енергију и заштиту животне средине УНДП-а Радушка Цупаћ рекла је да је УНДП заједно са градом Бањалука и уз подршку Владе Шведске до сада урадио реконструкцију осам објеката у сектору образовања, а уз подршку Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске још додатна четири.

- Уз то са градом Бањалука крећемо и у реконструкцију јавне расвјете гдје би требало да буде покривено 80 улица у граду - навела је Цупаћева.

Начелник Одјељења за комуналне послове града Бањалука Петар Билчар раније је рекао да ће за реконструкцију објекта у оквиру вртића "Јежева кућица" град издвојити двије трећине новца, а УНДП трећину, додавши да је вриједност радова око 250.000 КМ без опремања вртића.

Вртић "Јежева кућица", који је изграђен 1949. године, добио је ново рухо прошле године након што је завршена његова обнова, коју су финансирали такође Градска управа и УНДП.

На објекту овог вртића, који тренутно похађа 48 дјеце, замијењена је столарија, урађени нова Фасада и кров, тако да дјеца имају много боље услове за боравак, а вриједност радова је била око 56.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана