У вријеме пандемије повећана потражња традиционалних лијекова: Борове иглице и гушчија маст чисте плућа

Александра Тодоровић
У вријеме пандемије повећана потражња традиционалних лијекова: Борове иглице и гушчија маст чисте плућа

У борби против болести дисајних путева многи се окрећу традиционалним лијековима, а велики број Бањалучана спас је пронашао у гушчијој масти, коју су од давнина користиле наше баке као алтернативно средство за лијечење астме и бронхитиса, али и у сирупу од борових иглица, који лијечи све врсте кашља.

Потврдили су ово за “Глас Српске” у продавницама здраве хране и додали да су муштерије задовољне и да се редовно враћају.

- Ова два производа позната су у алтернативном лијечењу болести респираторног система. Сируп од борових иглица подстиче искашљавање, те избацивање секрета из дисајних путева. У понуди имамо још много тога, као што су прерађевине од поврћа и воћа - казали су из “Млијечног шопа”.

Додали су да 100 грама гушчије масти кошта десет КМ, док је цијена 0,25 милилитара сирупа од борових иглица пет КМ.

- Сматрам да су цијене приступачне и нису се мијењале већ десет година. Понуда и потражња су за сада приближне, али претпостављамо да ће у блиској будућности понуда бити све мања, а потражња за домаћим производима ће порасти. Главни разлог је то што је традиционална медицина скоро по правилу резервисана за старије генерације, а млади нису много заинтересовани - рекли су из овог шопа.

Додали су да пандемија вируса корона није у великој мјери утицала на њихов рад.

- Имамо двадесетогодишњу традицију, а наша понуда је првобитно била оријентисана само на млијечне производе, који се највише и пазаре у нашем шопу - казали су из продавнице здраве хране.

Доста су тражени сиреви и остали домаћи производи.

- У понуди имамо млади крављи сир по цијени од шест КМ, четири врсте кајмака које се могу пронаћи по цијени од 14 КМ, док овчији сир кошта 9,5 КМ. Козији сир кошта 15 КМ, а кришка крављег сира различитих укуса је седам КМ - кажу у “Млијечном шопу”.

Литар сурутке кошта једну КМ, а овај производ је одличан за чишћење јетре и цјелокупног организма. Истичу да се домаћи производи праве искључиво без адитива, промјенљивог су укуса, лакше су кварљиви, те имају краћи рок трајања.

Понуда

Поред разноврсних млијечних производа, на тржишту је богата понуда природних цијеђених сокова, домаћих сирупа, чајева, џемова, производа од меда, разних врста брашна и тјестенине.

- Купци су највише заинтересовани за сиреве и цијеђени сок од ароније, који помаже код детоксикације, организам поправља имунолошки систем и здравље у цјелини - кажу у продавницама здраве хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана