У трци за стипендије Градске управе 1.320 средњошколаца

Весна Поповић
У трци за стипендије Градске управе 1.320 средњошколаца

Бањалука - За ученичке стипендије у школској 2016/2017. години пријавило се 1.320 средњошколаца, што је за 114 више него лани или за 141 у односу на 2014/2015. годину.

Подаци су то Одјељења за друштвене дјелатности који говоре да интересовање за стипендирање образовања из године у годину расте.

- Драго нам је да имамо све више захтјева, али и да нам расположива средства дозвољавају да их сваке године у већем броју и одобримо - рекли су у овом одјељењу и додали да су лани стипендирали 1.166 ученика, а годину прије тога 1.106.

Када је у питању овогодишњи конкурс, у овом одјељењу кажу да још није познато колико ће захтјева бити усвојено.

- У току је разврставање пријава по врстама стипендија за које су ђаци конкурисали и тај посао би требало да буде готов најдаље до 10. октобра. Затим је на реду провјера документације и испуњавања услова конкурса - објаснили су у Одјељењу и додали да је конкурс био отворен од 1. до 30. септембра.

Напоменули су да и ове године, као и претходних, град додјељује три врсте стипендија: по социјалном статусу и за успјех у школи које износе по 80 КМ и за дефицитарна занимања која је 160 КМ.

- Ранг-листа за додјелу стипендија по успјеху ученика би требало да буде позната најкасније за тридесетак дана. Колико ће их тачно бити одобрено, зависиће од тога колико имамо пријава по друга два основа. Правило је да се прво одобре сви захтјеви за стипендирање дефицитарних занимања и по социјалном статусу који испуњавају тражене услове, па се преостала средства распоређују на остале захтјеве - казали су у овом одјељењу.

Навели су да су дефицитарна занимања за ову школску годину механичар расхладне и гријне технике, текстилни техничар и армирач бетонирац. Ученичке стипендије за текућу школску годину биће исплаћене у десет мјесечних рата, почев од новембра.

Конкурс за додјелу стипендија студентима биће расписан средином овог мјесеца.

- Стипендије од 130 КМ биће додјељиване студентима за успјех и по социјалном статусу, а 250 КМ добиће студенти дефицитарних занимања. Исплата ових стипендија би требало да почне у фебруару идуће године - рекли су у овом одјељењу.

Буџет

У Одјељењу за друштвене дјелатности су рекли да је за стипендирање ученика средњих школа и редовних студената првог циклуса на високошколским установама планирано 1,6 милиона КМ. У овом одјељењу нису могли прецизирати колико ће од тога бити издвојено за средњошколце, а колико за студенте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана