У сриједу округли сто о теми "Дејтон - јуче, данас и сутра"

СРНА
У сриједу округли сто о теми "Дејтон - јуче, данас и сутра"

БАЊАЛУКА- На Факултету политичких наука у Бањалуци у сриједу, 22. новембра, биће одржан округли сто о теми "Дејтон - јуче, данас и сутра", на којем ће професори и студенти ове високошколске установе износити своје погледе и мишљења на Дејтонски мировни споразум

Почетак округлог стола, који организује Студентска организација ФПН-а, заказан је за 10.00 часова. Након уводне ријечи, биће приказан видео-снимак о теми "Република Српска и Дејтонски мировни споразум" из угла студената Универзитета у Нижњег Новгороду.

Прва сесија трајаће од 10.15 до 11.05 часова у оквиру које ће говорити професор доктор Ђорђе Вуковић о теми "Прелом духа Дејтона", Божана Тинтор - "Дејтонски мировни споразум, пораз или побједа у културама памћења Срба, Хрвата и Бошњака?", а од 10.35 предвиђено је обраћање Марка Симића о теми "Медијско извјештавање о рату у БиХ 1992.-1995.".

О теми "Федералистичка институционална архитектура Дејтонског мировног споразума", учесницима округлог стола говориће доцент доктор Нина Сајић, а потом Оља Видичевић о теми "Правна природа Дејтонског споразума из 1995. године и његове измјене до данас".

Друга сесија трајаће од 11.20 до 12.15 часова, а обратиће се професор доктор Владе Симовић који ће говорити о теми "Контроверзе и проблем предаје Српског Сарајева", Немања Радојковић - "Специјалне паралелне везе између Српске и Србије", те Лука Врањеш - "Неокалајизам у дејтонској БиХ и улога високог представника као продужене руке Запада" и Синиша Симикић - "Замка дејтонске границе - невидљиви стратешки губитак или добитак?".

На крају друге сесије биће представљањо истраживања: "Мишљење студената у Републици Српској о Дејтонском споразуму", након чега је од 12.15 до 12.45 предвиђена дискусија и усвајање закључака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана