У резервоарима бањалучке Топланe 250 тона мазута

Весна Поповић
У резервоарима бањалучке Топланe 250 тона мазута

Бањалука - У градску "Топлану" јуче је стигло десет цистерни које су испоручиле 250 тона мазута. Ради се о првим количинама овог енергента потребних за предстојећу гријну сезону.

Потврдио је то директор Мићо Миловановић и додао да је тешко процијенити колико ће бити потребно мазута за ову гријну сезону.

- Потрошња мазута зависиће од спољних температура, тако да ћемо овај енергент набављати по потреби цијеле зиме. Већ наредних дана мазут ће стизати у континуитету. Осим тога, набавили смо и довољно дрвне сјечке за рад мини-котловница на Кочићевом вијенцу и Старчевици - рекли су у "Топлани".

Нагласио је да је "Топлана" уложила максималан напор у редован годишњи ремонт опреме, инсталација и дистрибутивне мреже. По свему што је урађено, како каже, гарантује да предстојећу сезону дочекују спремније него икад прије.

- Санирали смо 334 километра цјевовода, замијенили смо два еко-пакета који су главни елементи сваког котла, што ће свакако допринијети квалитетнијој производњи топлотне енергије - навео је Миловановић.

Додао је да је замијењено 1.000 метара старих и дотрајалих цијеви.

- Поред тога, откривено је и поправљено 105 кварова и критичних мјеста на дистрибутивној мрежи - казао је Миловановић.

Подсјетио је да је у понедјељак почело пуњење топловодног система водом и да се за сада тај процес одвија без проблема.

Напоменуо је да званично гријна сезона почиње 15. октобра.

- Уколико температуре ваздуха три дана заредом буду испод 12 степени Целзијуса, гријање ће почети и раније, али не прије 1. октобра. До тог датума имамо времена да, ако се негдје укаже потреба, интервенишемо на вреловоду или кућним инсталацијама - рекао је Миловановић.

"Топлани" је недавно одобрен кредит Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) од 15 милиона евра. Тим новцем требало би да буде урађена модернизација цјелокупног система и инсталирани котлови на биомасу те рефинансиране постојеће обавезе.

 Цијена непромијењена

Мићо Миловановић је рекао да цијена гријања неће бити мијењана.

- Повећање цијене гријања не видим као рјешење за финансијске проблеме предузећа. Треба промијенити енергент да бисмо дошли до бољих пословних резултата - навео је Миловановић.

Стамбени потрошачи ће на мјесечном нивоу током цијеле године и даље плаћати 1,65 КМ по метру квадратном, а они који имају уграђен калориметар 133 КМ по мегават-часу. Пословни ће плаћати 199 КМ по мегават-часу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана