У развој производње уложено 1,4 милиона КМ

В. П.
У развој производње уложено 1,4 милиона КМ

Бањалука - Гарантни фонд, од свог оснивања 2011. године, је као жирант омогућио привредницима на подручју града подизање кредита у износу од 1,4 милиона КМ, који су уложени у набавку нове опреме и проширење производње.

Потврдили су ово у Градској развојној агенцији (ЦИДЕА) и додали да се кроз овај фонд преузима гаранција за 50 одсто од износа кредита, а средства за рад овог фонда се обезбјеђују из буџета града. То је вид подршке малим и средњим предузећима и предузетницима који желе да унаприједе рад кроз кредите у износу до 50.000 КМ.

- Од почетка реализације овог пројекта до данас издата је 51 гаранција на износ 805.388 КМ, чиме су банке пласирале позајмице од 1,4 милиона КМ. Кредити се углавном враћају према плану, а контролу поврата средстава врше банке и о томе обавјештавају Агенцију. Неколико корисника фонда је своје кредите отплатило и прије рока па су користили овај вид подршке више пута - рекли су у ЦИДЕА.

Навели су да тренутно у Гарантном фонду на располагању имају 110.000 КМ.

- Правилником о расподјели овог новца је одређено да овај вид финансирања могу користити они који се баве производном и услужном дјелатношћу те регистрована пољопривредна газдинства - рекли су у ЦИДЕА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана