У припреми акциони план за заштиту Бањ брда

Независне
Foto: ГС

У оквиру пројекта "Танграм" Туристичка организација града ради на изради акционог плана за подручје Бањ брда, а чији је циљ оснивање заједничког управљачког тијела које ће бринути о том подручју.

 

Потврдио је ово за "Независне" Младен Шукало, самостални стручни сарадник Туристичке организације града, који истиче да се, осим тога, ради и на заштити овог подручја.   

"Тренутно су 'Шуме Српске' управљачко тијело које се брине за шумско подручје Бањ брда, град ради на одржавању, док ми из Туристичке организације контролишемо саобраћај, односно рампе и чувамо тај простора. Нико не покрива све, а нама је циљ да формирамо тијело у које ћемо сви бити укључени", рекао је Шукало.

Према његовим ријечима, тренутно су у фази израде акционог плана на то делегирано подручје, а план је да се окупе сви заинтересовани актери како би се отворио дискурс и на крају израдио тај акциони план, који ће касније бити дио транснационалног акционог плана.

Наиме, како каже, досад су одржане двије радионице, а прва је била  посвећена дефинисању циљева те позитивних и негативних очекивања.    

"У понедјељак смо имали другу радионицу, током које смо одмах ишли на развој пројеката и идеја у вези с Бањ брдом. У наредним радионицама дефинисаћемо приоритете, на основу којих ћемо кроз пилот пројекат финансирати једну од таквих идеја", казао је Шукало.

Додаје да је према Просторном плану Републике Српске планирано да се до 2025. године заштите брда Старчевица, Крчмарице и Шибови, како би се повезали у зелену потковицу. "Овај пројекат ће нам дати вјетар у леђа да се то подручје заштити и да се на адекватан начин њим одрживо управља", нагласио је Шукало.

Додаје да град заједно са 10 партнера из седам земаља из Јадранско-јонске регије реализује пројекат "Танграм", што је на енглеском акроним за Националне паркове и баште ресурсних транснационалних паркова и башта на Јадранско-јонском туристичком тржишту.

"Пројекат је реализован кроз програм 'Адриа', а ми смо за тај пројекат кандидовали Бањ брдо још прије три године. Носилац пројекат је општина Монца из Италије, он је одобрен за финансирање, а укупна вриједност је 1.647.135,20 евра за све партнере овог пројекта. За Туристичку организацију намијењено је 133.016 евра", казао је Шукало.

Овај пројекат је почео 1. фебруара 2020 и трајаће до 31. јула 2022. године, а његов циљ је изградња Адриум бренда те промовисање одрживе валоризације и интеграције паркова у туристичку понуду као неоткривених ресура помоћу иновативних система управљања те сарадња између јавног и приватног сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана