У плану одвојени прелази за пјешаке и возила

Александар Стојановић
У плану одвојени прелази за пјешаке и возила

БАЊАЛУКА - Међународна комисија за избор идејног рјешења за нови мост у Доцу привела је посао крају, а према првим информацијама размишља се о два прелаза, пјешачком и мосту за моторна возила, који би ишли упоредо, један крај другог.

Рекао је ово начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић и додао да би у овом периоду сљедеће године требало да почне изградња моста, који ће, поред функционалности, бити нова атракција и симбол града.

- Изградња овог прелаза подразумијева ширење улице Горана Радуловића Бимбе, која иде испод Кастела. Мост излази отприлике на ушћу Црквене у Врбас и прелази у Мачванску улицу, за коју је планирано да има четири траке. Саобраћајница ће даље излазити на Булевар Степе Степановића и наставља даље крај Ђачког дома и излази на источни транзит - истакао је Сандић и додао да ће нови мост повезати Старчевицу и Обилићево са центром града.

Како је истакао, међународна комисија налази се при крају избора и очекује се да у наредним данима буде изабрано најбоље рјешење.

- Након што буде изабран побједнички рад, одјељење ће кренути у израду главног пројекта, урбанистичко-техничких услова, рјешавање имовинско-правних односа, а то је захтјеван и комплексан посао, који неће бити нимало јефтин - казао је Сандић.

Што се тиче новог моста у Српским топлицама, први тендер за избор извођача је био неуспјешан, јер се јавио само један инвеститор са знатно вишом понудом од предвиђене.

- Што се тиче новог моста у Српским топлицама, он ће се налазити 250 метара узводно од постојећег прелаза, у близини “Нестро” пумпе. Сама изградња није толико комплексна и скупа колико ће коштати радови на приступним саобраћајницама. Биће изграђено око 600 метара приступних путева и одговарајућа потпорна конструкција. Иначе, мост је дугачак око 65, широк 11 метара са пјешачким стазама - рекао је Сандић и додао да се надају да ће на другом јавном позиву бити изабран извођач радова.

Према нацрту буџета за наредну годину за инфраструктурне јавне набавке из градске касе биће издвојено 30,5 милиона КМ, у шта је укључена изградња путева, водовода и мостова.
 

Градски мост

Градски мост трпи знатна оптерећења, због чега слиједи његова санација, за шта ће из градске касе бити издвојено 50.000 КМ.

- Садашњи мост изграђен је тридесетих година прошлог вијека и на њему се већ виде одређена оштећења. Санација подразумијева замјену асфалта, чишћење сливника и очекујемо да радови почну у наредним данима - рекао је Славиша Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана