У обнову Дома здравља у Бањалуци улажу 857.000 КМ

Jасмина Перишић
У обнову Дома здравља у Бањалуци улажу 857.000 КМ

Бањалука - Санација и енергетско опремање Дома здравља почело је јуче, а у адаптацију биће уложено 857.000 КМ. Објекат који је изграђен 1974. године добиће нову столарију, гријање, расвјету и изолацију на зидовима и крову.

Према ријечима министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренке Голић, овдашњи Дом здравља један је од 18 објеката у Републици Српској на којем ће бити урађено енергетско опремање у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност у РС".

Голићева, која је озваничила почетак радова, рекла је да ће санација бити завршена половином децембра.

- Након завршетка енергетског опремања, губитак енергије биће сведен на минимум, а што се тиче материјалних трошкова, уштеде ће бити до 50 одсто - рекла је Голићева.

Када је ријеч о еколошком аспекту, Голићева је навела да ће санацијом бити смањена и емисија угљен-диоксида, што ће омогућити популарној градској Поликлиници да буде у функцији заштите животне средине.

- Нарочито је битно споменути да ће сада и пацијенти, али и особље Дома здравља, имати боље услове, јер на овој згради нису рађене битније санације још од њене изградње прије 42 године - нагласила је Голићева.

Директор Дома здравља Гордана Тешановић замолила је грађане за стрпљење док санација не буде готова.

 - Дом здравља, али и Завод за стоматологију и Завод за медицину рада и спорта наставиће да пружају услуге у овом објекту за неколико хиљада грађана. Молила бих све да буду стрпљиви док радови трају, јер ће нам на крају санације свима бити далеко пријатније. Додала бих још да смо повећали простор централне лабораторије за једно читаво крило, јер се савјетовалиште за дијабетеологију иселило. На тај начин смо повећали проходност пацијената и смањили гужве и чекања за три пута - казала је Тешановићева.

И помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Љиљана Иванчић истакла је значај радова и смањење трошкова ове јавне установе, који ће омогућити боље функционисање и квалитетније услове за њен рад и функционисање.

Стандард ИСО 9001:2008

Стоматолошка служба Дома здравља прва је сертификована стоматолошка служба на примарном нивоу здравствене заштите у Републици Српској. Недавно је добила сертификат ИСО 9001: 2008, који им је додијелила једна њемачка кућа, а који је доказ квалитета пословања и пропусница за улазак на свјетско тржиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана