У новембру модел за санацију пиралена

nezavisne.com
У новембру модел за санацију пиралена

Бањалука - До средине новембра радиће се на припреми модела локације, на основу којег ће се моћи утврдити потенцијалне локације с повећаним концентрацијама загађујућих материја и могућност њихове миграције кроз земљиште и подземне воде, казали су у УНДП-у за “Независне”, коментаришући тренутне акције које се предузимју на санацији загађења у бањалучком “Инцелу”.

“На основу тог модела биће припремљен план активности које је потребно предузети у сврху ублажавања ризика, давања препорука за третирање локација с повећаном концентрацијом загађујућих материја, као и одрживог управљања локацијом, с пратећим трошковима”, појаснили су у УНДП-у. Подсјетили су да је крајем августа у Бањалуци боравио међународни консултант, којег је УНДП ангажовао да спроведе претходну процјену ризика по околину и здравље људи од загађености. Додали су да је консултант, у оквиру посјете, одржао низ састанака с представницима институција у РС, обавио обилазак локације с бившим запосленицима “Инцела”, одакле су узети узорци земљишта и подземних вода.

Славко Грбић, предсједник Градског одобра СДС-а, јуче је на пресконференцији рекао да ова странка инсистира да надлежне институције формирају комисију која мора интензивно радити на рјешавању овог проблема.

“Комисија мора редовно бар једном мјесечно достављати извјештаје о ефикасности мјера која су предузете у рјешавању овог проблема и докле се стигло с утрошком средстава датих за те намјене”, истакао је Грбић. Његов страначки колега Александар Петковић сматра да је потребно сачинити регистар, односно базу података о загађивачима у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана