У фебруару почиње градња новог моста у Српским Топлицама

Srna
У фебруару почиње градња новог моста у Српским Топлицама

БАЊАЛУКА - Конзорцијум предузећа "Козарапутеви", "Приједорпутеви", "АБС солушн" и "Металинг" доставио је понуду од 3,45 милиона КМ за градњу новог моста у бањалучком насељу Српске Топлице, која би могла почети већ у фебруару, саопштено је из Градске управе.


У саопштењу се наводи да би ускоро требале да буду окончане тендерске процедуре у вези с избором извођача радова након што је стигла једна понуда на поновљени тендер за изградњу моста.

Према подацима градског Одјељења за саобраћај и путеве, ускоро се може очекивати потпис уговора и почетак радова.

- Тако би послије изградње новог моста на мјесту некадашњег Зеленог моста у насељу Обилићево, Бањалука требало да добије још један мост преко ријеке Врбас, и то 220 метара узводно од постојећег, једносмјерног моста у Српским Топлицама - наводе из Градске управе.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да ће нови мост убрзати саобраћај у овом дијелу града, те, прије свега, омогућити пролаз теретним возилима, што до сада није било могуће с обзиром на то да је садашњи мост једносмјеран са ограниченом носивошћу.

Будући мост имаће распон од 65, а ширину 11 метара, а осим двије саобраћајне траке по три и по метра, биће изграђене и пјешачке стазе ширине по два метра.

Према ријечима Сандића, значајни радови се односе на приступне саобраћајнице, проширење улазно-излазних трака на магистралном путу, те уређење обалоутврде.

- Нови мост примарано ће бити намијењен за теретни саобраћај, с обзиром на то да ће преко њега циркулисати теретни саобраћај у правцу Источног транзита - рекао је Сандић.

Он је истакао да је пројектом предвиђено да мост буде грађен системом конзолне градње од челика и бетона као спрегнута конструкција и додао да су се на овај начин градње пројектанти одлучили због конфигурације терена и изузетно уског простора на којем ће се налазити будуће градилиште.

- Град је с представницима Завода `Др Мирослав Зотовић` договорио да се садашњи мост у оквиру комплетног амбијенталног уређења у зони око бање додатно уреди и трансформише у пјешачки мост - закључио је Сандић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана