У Борику још 100 мјеста за малишане

Мирослав Галић
У Борику још 100 мјеста за малишане

Бањалука - Насеље Борик добиће у току ове године додатних 100 мјеста за смјештај малишана у вртиће. Ово је "Гласу Српске" потврђено у Градској управи.

- Планирана је доградња вртића "Наташа" и повећавање капацитета за четири вртићке групе, односно 100 малишана - рекла је начелник Одјељења за друштвене дјелатности Љубинка Драгојевић.

У Градској управи кажу да је буџетом града за ову годину планирано 700.000 КМ за изградњу нових вртића, те се родитељи малишана који се налазе на листама за смјештај с правом надају да би се овим средствима могла побољшати ситуација баш у њиховим насељима.

- Граду је потребно више вртића и приоритет свакако представљају насеља у којима не постоји обданиште, нарочито Ада, Куљани, Паприковац и Петрићевац. Ситуацију олакшава чињеница да у граду постоје 24 приватна вртића, који знатно повећавају прихват дјеце у предшколском васпитању и образовању - истакла је Драгојевић.

У Центру за предшколско образовање и васпитање истичу да је по њиховим подацима приоритет за изградњу новог вртића насеље Лазарево.

- Највећи број малишана на листама чекања за смјештај је управо у Лазареву и сматрамо да би изградњом друге фазе вртића "Колибри" који се налази у том насељу било могуће проширити капацитете за додатних 300 мјеста - рекла је директор Центра Наташа Радуловић.

Истиче да је и изградња нових стамбених насеља и повећан број становника у њима узроковала потребу и за изградњом вртића.

- У насељу Алеја-Центар изграђено је много зграда, а бројни станари су млади брачни парови са дјецом. Слична ситуација је и у новом насељу под Старчевицом. Све то утиче на приоритете приликом разматрања изградње нових вртића - додала је Радуловићева.

Она сматра да би се у склопу Основне школе "Милош Црњански" на Петрићевцу могао адаптирати простор за смјештај још око стотину малишана.

Капацитети

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Наташа Радуловић каже да Центар тренутно располаже са 22 вртића, у којима је смјештено око 2.200 дјеце распоређених у 93 вртићке групе. На листама чекања за смјештај у обданишта налази се око 1.400 малишана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана