У Бањалуци шест новозаражених, од четвртка укида се јавни превоз

Г.С.
У Бањалуци шест новозаражених, од четвртка укида се јавни превоз

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да је у овом граду шест новозаражених лица вирусом корона и сада их је укупно 71, те да ће бити формиран шаторски смјештај на локацији Раковачких бара за лица која прекрше кућну изолацију.


"Генерална оцјена је да смо досадашњим мјерама, које смо заједнички предузимали, успјели држати ситуацију под контролом", рекао је новинарима Радојичић након сједнице Штаба за ванредне ситуације града Бањалука.

Он је истакао ће од четвртка, 26. марта, у Бањалуци бити укинут градски превоз и бити уведен веома редукован начин превоза за лица којима је неопходан, а међу њима су здравствени радници.

"Редукован превоз, који ће финансирати град, биће уведен, прије свега, за здравствене раднике, али и за администрацију, полицију и неке друге дјелатности. Превоз ће бити бесплатан, а од сутра ће бити уређен превоз персоналних асистената за лица са инвалидитетом", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, постоји одређена бојазан за наредне седмице, јер је велики број држављана Српске и БиХ ушао у земљу.

"Постоји потенцијални проблем да неодговорна лица кретањем пренесу вирус на друге и да дође до значајног раста броја заражених. У посљедње три или четири седмице могли смо све да контролишемо и имамо идентификована сва лица. Важно је што немамо смртних случајева, иако има пацијената са тежом клиничком сликом", рекао је Радојичић.

Он је нагласио да све постојеће мјере остају на снази.

"Осим постојећих мјера, биће предузете неке друге међу којима је формирање шаторског насеља. Суштина је да оне који су неодговорни према себи и другима не смјештамо у хотел, него да им дамо нужни смјештај", рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да је донесена мјера и за јавне вртиће у Бањалуци који ће се за март плаћати 50 одсто, док се за април неће плаћати.

Радојичић је навео и да је утврђен нови режим ради у Комуналној полицији и инспекцији.

"Када је ријеч о могућностима кретања за вријеме полицијског часа, информисани смо од Министарства унутрашњих послова Републике Српске да је број прекршаја изузетно мали и да грађани поштују ову мјеру. Апелујемо да број пропусница буде минималан", рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана