У Бањалуци најављен почетак пројекта заштите животне средине

Срна
Foto: Срна

БАЊА ЛУКА- Британски амбасадор у БиХ Метју Филд данас је посјетио Центар за животу средину у Бањалуци, гдје је најављен почетак новог заједничког пројекта чији је циљ подизање свијести о проблему отпада у животној средини и подстицање грађана на усвајање навика којима би смањили стварање отпада у својим домаћинствима.

Ријеч је о пилот пројекту “Блес вејст” (BLess Waste) који ће се проводити у једном насељу у Бањалуци, гдје ће бити организовано селективно прикупљање отпада, као и компостирање биоотпада из домаћинстава.

Центар за животну средину ће организовати активности са грађанима и предузећима у том насељу с циљем подизања свијести о управљању отпадом, те како да у свакодневном раду смање настанак отпада и како да га правилно одвајају, саопштено је из Амбасаде Велике Британије у БиХ.

Резултати пројекта, анализа, приједлози и препоруке биће упућени Градској управи Бањалука и локалном комуналном предузећу као приједлог рјешења за унапређење система управљања отпадом, који би био примјењив и у другим бањалучким насељима.

Велика Британија, за коју су брига о околини и борба против климатских промјена кључни приоритет, у партнерству са Италијом ће у новембру бити домаћин Конференције земаља чланица УН о климатским промјенама, једном од најважнијих момената везаних за климатске промјене од историјског споразума у Паризу који је потписан 2015. године, истиче се у саопштењу.

Окупљене чланице ће тражити рјешења за убрзано амбициозније дјеловање ка постизању циљева Паришког споразума и Оквирне конвенције УН о климатским промјенама.

“Обнова након пандемије ковид 19 треба да иде у правцу зеленије и просперитетније будућности, за шта је потребна сарадња власти, цивилног друштва и пословног сектора на свим нивоима власти, јер само тако се сви заједно можемо борити са овим проблемом. Зато нам је изузетно драго што можемо да подржимо овај пројекат у Бањалуци који спаја цивилно друштво и јавну управу у остварењу циља заштите околине”, наводи се у саопштењу.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана