Туристи из ђачких клупа упознали симболе Бањалуке

Јасмина Перишић
Туристи из ђачких клупа упознали симболе Бањалуке

Бањалука - Наш град је прелијеп. Посебно ме одушевио Кастел и витез којег смо видјели у њему. До сада смо са мамом и татом обилазили град али ово је било незаборавно и нешто ново.

Овим ријечима су ђаци правци Основе школе "Бранко Радичевић" описали своје учешће у пројекту Туристичке организације града  "Мала Бањалука".

"Туристи из ђачких клупа" њих око 200 обилазили су три  дана знаменитости града. 

Самостални стручни сарадник у ТОБЛ-у, Зоран Санковић имао је улогу водича и испричао је дјеци све што би требало знати о Бањалуци, а шта је прикладно за њихов узраст.

- Подизање еколошке свијести и едукација малишана о материјалном и културном насљеђу граду биле су звијезда водиља приликом организације ове акције. Понудили смо школи 11 интересних тачака а дјеца су бирала шта је то што желе да посјете. Првачићи су посјетили Кастел, Музеј Републике Српске, Народну и универзитетску библиотеку, Дјечије позориште РС, али и обале Врбаса гдје им је представљен један од симбола града, дајак чамац - казао је Санковић.

Истиче да су мали туристи имали прилику да се упознају са гастрономијом града.

- Нарочито занимљив им је био оклоп витеза у ресторану "Казамат". Задивили су ме колико су бистри и каква су питања постављали. Један дјечак је питао да ли је истина да се Бањалука први пут спомиње 1425. године? Када сам му рекао да се спомиње мало касније, рекао је и њему то било чудно јер се Жепче спомиње тек од 1458. Уживао сам са малишанима и мислим да би могао ово заувијек да радим - истакао је Санковић.

Ученица првог седам Петра Јаблановић рекла је да јој је најљепше било у Музеју лутака који се налази у склопу Дјечијег позоришта РС.

- Научила сам како да се понашам током туристичке туре. Треба слушати водича како би чуо шта нам прича о неком симболу града - казала је Јаблановићева.

Њен друг из одјељења Марко Марчета каже да му се највише допала тврђава Кастел и оклоп витеза.

- Сада знамо шта је туристички водич и шта су туристи. Можемо и ми сада некоме објаснити шта све има у граду и како треба да се понаша на јавном мјесту - казао је Марчета.

Проширивање знања

Учитељица ОШ "Бранко Радичевић" Бојана Пириновић каже да је јуче у обиласку града учествовало 43 ђака првих разреда ове школе.

- Сматрам да је ова акција ТОБЛ-а врло корисна и поучна за малишане. Они су већ у првом полугодишту учили основна обиљежја града. Лијепо је када се с тим и упознају и проширују своје знање - казала је Пириновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана