Три милиона КМ за мост у Српским топлицама

Илијана Божић
Три милиона КМ за мост у Српским топлицама

БАЊАЛУКА - Град ће данас расписати нови тендер за изградњу новог моста у Српским топлицама, након што је прва набавка била неуспјешна због превисоких понуда у односу на планирани буџет.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић казао је да је немогућност избора извођача радова довела до помјерања планираних рокова за реализацију овог значајног пројекта.

- Пристигла понуда је била знатно већа од планираних средстава која су била предвиђена кроз пројектна рјешења. Стога ће други тендер имати повећан буџет са првобитних 2,6 на три милиона КМ, како би се дошло до извођача радова будућег моста преко Врбаса у  Српским топлицама - рекао је Сандић.

Нагласио је да ће покушати из другог пута пронаћи фирму која ће бити задужена за градњу. 

- Циљ је да уведемо извођача у тај посао како би у идућој грађевинској сезони привели радове крају. Поред градње новог прелаза преко ријеке Врбас на тој локацији, предвиђена је изградња нових улазних трака у продужетку магистралног пута и значајни радови на обалоутврди - рекао је Сандић.

Он је истакао да ће нови мост убрзати саобраћај у овом дијелу града, те омогућити пролаз теретним возилима што до сада није било могуће с обзиром на то да је садашњи прелаз једносмјеран са ограниченом тежином.

- Према идејном рјешењу, нови мост ће се градити 220 метара узводно од постојећег, једносмјерног у Српским топлицама. Имаће распон од 65, а ширину 11 метара. Поред двије саобраћајне траке по три и по метра, биће изграђене и пјешачке стазе ширине по два метра - рекао је Сандић.

Додао је да ће овај мост,  прије свега, бити намијењен за теретни саобраћај, с обзиром на то да ће преко њега циркулисати теретни саобраћај у правцу источног транзита.

- Пројектом је предвиђено да буде грађен системом конзолне градње од челика и бетона као спрегнута конструкција. На овај начин градње пројектанти су се одлучили због конфигурације терена и изузетно уског простора на којем ће се налазити будуће градилиште - рекао је Сандић и додао да ће по изградњи новог моста, постојећи, једносмјерни у  Српским топлицама бити претворен у пјешачки прелаз.

 

Мјештани

Предсједник Савјета мјесне заједнице Српске топлице Радивоје Рачић казао је да ће нови мост много значити за ово насеље.

- Живот наших мјештана биће много олакшан. Ово је веома користан пројекат за комплетно насеље, али и за мјештане околних насеља - рекао је Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана