Три чесме у центру

Весна Поповић
Три чесме у центру

Бањалука - На подручју ужег центра града нема ниједна чесма из које је вода исправна за пиће, а додатни проблем је и то што вода није испрана ни на познатим бањалучким излетиштима. Из градске управе најављују да ће ријешити проблем центра града јер планирају да изграде три јавне чесме.

Чесме са водом за пиће биће постављене код Народног позоришта Републике Српске, на Тргу Крајине и испред бивше робне куће “Адрија”.

- На захтјев и инсистирање градоначелника, приоритетно рјешавамо то питање. Направљена је пројектна документација и поднијет је захтјев за локацијске услове - рекао је начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић.

Он је додао да ће, послије разматрања и усвајања пројектне документације, одмах почети са градњом чесми.

Од 18 јавних чесми и извора на подручју града, вода је исправна за пиће само на четири, показала је недавно урађена микробиолошка анализа. Вода се може пити са чесме “Мушка вода” у улици Војводе Уроша Дреновића у Лијевој Новоселији, са чесме “Студенац” на лијевој обали ријеке Врбас поред истоименог угоститељског објекта, са чесме “Врело” у Јагарама поред саобраћајнице, те “Понир” на врху Понира.

Вода са осталих извора и чесми није за пиће, али табле са обавјештењем стоје само на појединим мјестима. Нека од ових изворишта налазе се на популарним излетиштима, као што је Бањ брдо или шеталишта уз Врбас, али у градској управи су објаснили да контрола над овим чесмама није у њиховој надлежности.

- Јавне чесме током године нико не одржава нити контролише квалитет воде, али једном годишње анализирамо воду и поставимо упозорења уколико није за пиће - објаснио је начелник Одјељењу за инспекцијске послове Славиша Сандић.

Програмом заједничке комуналне потрошње за ову годину за изградњу јавних чесми планиран је износ од 50.000 КМ, док је за текуће одржавање фонтана, јавних чесми и тушева у граду планирано 90.000 КМ.

Загађена вода

Вода за пиће је неисправна из чесми “Ајдаров точак” у Десној Новоселији, “Вуксанов точак” у Карановцу, “Точкови - Граб” у Шехеру,  “Мишића врело” у Буквалеку, “Буковац” у Буковцу, те из чесми “Змајевац”, “Трешњик”, “Рајнерово врело” на Бањ брду и Шехитлуцима.

Воду не треба пити ни са чесме код жутог моста, на путу према Бањ брду, нити са извора у близини Спортске дворане “Обилићево”.

Неисправна је вода код угоститељског објекта “К4”  и  “Ловачка вода - Седра” уз саобраћајницу према насељу Понир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана