Траже рјешење за Црно врело

Весна Поповић
Траже рјешење за Црно врело

Бањалука - Судбина пројекта водоводног система "Црно врело", којим би требало да буде ријешено питање снабдијевање водом Борковића, Горње Пискавице, Бронзаног Мајдана, Славићке, Бистрице и Радосавске, те дијела Приједора са укупно 30.000 потрошача, требало би да буде познато за мање од седам дана са израдом пресјека финансијског стања и приједлога за наставак градње.

Ово је саопштено из Градског одбора Демократског народног савеза (ДНС) у којем су појаснили да је то одлучено на састанку Надзорног одбора овог пројекта одржаног у четвртак у Бањалуци. На састанку су учествовали градоначелник Приједора Марко Павић и предсједник Скупштине града Будимир Балабан.

- Биће формирана комисија за арбитражу која ће у том року направити пресјек финансијског стања и понудити приједлог рјешења како би била настављена реализација овог пројекта - саопштено је из ДНС-а.

Подсјетили су да је градња овог водоводног система обустављена прије четири године.

Градоначелник Слободан Гаврановић изјавио је у петак да питање "Црног врела" још није дефинисано до краја.

- Основни разлог су недостатак новца и на који начин ће бити регулисани односи са будућим извођачем радова. Буџетом града за овај пројекат планирано је 2,3 милиона КМ, али тај новац немају на располагању. Имамо оперативно око 300.000 КМ, а остатак смо планирали на основу одлуке Владе РС о одобравању средстава из линија помоћи за локалне заједнице. Тај новац још нисмо добили и то је основни разлог због којег још нисмо наставили са реализацијом пројекта - казао је Гаврановић.

Коментаришући чињеницу да је информација стигла из ДНС-а, чији су Павић и Балабан кадрови, Гаврановић је рекао да ће "Црно врело", као и било који други инфраструктурни проблеми у Бањалуци, бити коришћен у предизборне сврхе.

Директор Центар за развој и унапређење села Миленко Шарић рекао је да, када је у питању Бањалука, треба много тога да буде урађено како би тај систем био завршен.

- Направили смо централни резервоар "Звијезда", који је спојен са примарним дијелом мреже. Од њега сада треба да направимо дистрибутивне цјевоводе према постојећим локалним водоводима које треба да буду интегрисани у једну цјелину - казао је Шарић.

Улагања

Реализација пројекта "Црно врело" на подручју града Бањалука почела је 2012. године, али до данас није завршена због недостатка новца. Према информацији о снабдијевању водом сеоског подручја, у изградњу цјелокупне мреже у претходних неколико година уложено је више од 25 милиона КМ, од тога око 7,2 милиона у "Црно врело".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана