Театар фест Петар Кочић: Судар тајкуна и радника у животу и позоришту

Александра Глишић
Театар фест Петар Кочић: Судар тајкуна и радника у животу и позоришту

Бањалука - Цртице из свакодневице балканског човјека 21. вијека, приче које се дешавају у нашим градовима и на нашим улицама чине окосницу представе "Ново доба" која је изазвала различите емоције код публике Театар феста "Петар Кочић".

Текст Вука Бошковића, уоквирен редитељским потезима Дине Мустафића и предвођен искусним глумачким двојцем Мирјаном Карановић и Борисом Исаковићем, резултирао је представом која вјерно преноси све што можемо да видимо у друштву око себе. Бошковић је комад, који је изведен пете такмичарске вечери, написао инспирисан књигом "Радници и сељаци" Виктора Иванчића. У причи која представља универзитетске професоре, тајкуне, младе и изгубљене генерације, новинаре, играју и Ермин Браво, Снежана Богићевић и Славен Дошло. Копродукцијски пројекат "Битеф" театра и "Артхуба" Сарајево освјетљава ликове који су већ одавно постали дио балканског друштвеног миљеа, али и показује да у овом дијелу свијета још владају правила патријархата.

- Иванчић је говорио о једном хрватском тајкуну. Ми смо то, ипак, поставили као да се дешава у Србији, али ту нисмо циљали на неко одређено место. Свуда где смо играли у региону публика је препознала неке опште референце свих људи који учествују у политици и којих се политика, на било који начин, тиче у смислу каријере у периоду транзиције - рекла је Мирјана Карановић која у представи игра двије потпуно различите жене.

Борис Исаковић појављује се у улози тајкуна који се кандидује за предсједника Србије, а тумачи и лик професора који је отпуштен са универзитета јер није могао да се прилагоди новом добу.

- Свако има тог једног тајкуна, али и овог другог, професора, који због тајкуна испашта и одлази, заправо. У том судару антипода се негде налазе наши ликови. Ту се ствара тај неки простор који је, нажалост, исти где год ми играли представу или било којег политичара замишљали или неког несрећног професора. Тај однос нам, заправо, показује где смо ми - каже Исаковић.

Монодрама

Монодрама "Бог да прости" Аните Стојадиновић изведена је у понедјељак увече на сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске. Млада глумица из Београда радила је ову представу инспирисана "Петријиним венцем", а каже да јој ово није прво искуство са ликом којег је створио Драгослав Михаиловић.

Научни скуп

Стручно-научни скуп под називом "Каква је будућност театра? - Театар и идентитет" одржан је као пратећи програм Театар феста "Петар Кочић". Скуп је званично отворила помоћница министра просвјете и културе у Влади Републике Српске Тања Ђаковић.

Промоција

Драмски текст "Банка" аутора Емира Соколовића, у издању Народног позоришта РС и Издавачког и графичког предузећа "Бесједа" из Бањалуке, промовисан је у понедјељак у оквиру фестивала. На промоцији су, осим аутора, говорили Љиљана Чекић, Горан Јокић и Ненад Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана