Талић: Поштујући мјере Градског штаба пребродићемо епидемију VIDEO

Г.С.
Талић: Поштујући мјере Градског штаба пребродићемо епидемију VIDEO

Наредне три седмице су кључне. Мјерама које је Градски штаб донио, уређено је функционисање Града до 13. априла, а онда ћемо видјети како ће се ствари кретати, казао је гостујући у емисији Бањалучка хроника ЕЛТА ТВ, Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бањалука.

„Циљ је да се максимално води рачуна о здрављу нашег становништва, а онда и о социјалном статусу наших суграђана, па онда о привреди и економији. Видјећемо како ће се одвијати сама епидемиолошка ситуација у граду, тако ћемо и мјере продужавати и доносити нове.” додаје Талић   

Епидемијом вируса корона, посебно су погођени привреда и економија града Бањалуке али и Републике Српске. Посебно је важно било донијети сет економских мјера, каже Талић

„То се првенствено односи на одређена ослобађања и субвенције пословним субјектима и предузетницима чији је рад забрањен или ограничен. Тако конкретно имате да ће сви предузетници који нису радили у марту и априлу бити ослобођени плаћања комуналних такси, док ће они који су радили ограничено, плаћати 50% износа. Угоститељи ће бити ослобођени плаћања комуналне накнаде за заузимање јавних површина, односно башти, за март, април и мај. Што се тиче комуналних накнада за заузимање јавне површине, за власнике киоска, сви они којима је био забрањен рад, у ова три мјесеца,  ослобођени су плаћања, а они који су радили ограничено, у овом периоду, плаћаће 50% износа. Каже Талић

Он је подсјетио да ће све организације и удружења која су добиле пословне просторе од Града под посебним условима, бити ослобођене плаћања закупа за март, април и мај. Сви они субјекти који су добили пословне просторе од Града под комерцијалним условима, ако им је рад био забрањен, неће плаћати закуп за ова три мјесеца, док су они којима је рад био ограничен плаћати 50% закупа.

„Донијели смо одлуку да се постојећи Гарантни фонд Града Бањалука у износу од пола милиона марака стави у функцију субвенционисања камата, за све предузетнике и занатско-услужне дјелатности јер смо свјесни да ће један дио пословних субјеката након свега овога дизати кредите како би стабилизовали своје пословање, па смо ту да им помогнемо субвенционисањем  камата  под одређеним условима. Нека наша процјена је да тих пола милиона марака портфеља може задовољити негдје десет милиона марака кредита, а план је да тај износ дижемо.” истиче Талић.

Од олакшица,  Талић је апострофирао то да ће родитељи за боравак малишана у бањалучким вртићима у марту плаћати 50 % износа док ће  у априлу ће бити у потпуности ослобођени, а и коридорски аутобуски превоз је бесплатан. Он је нагласио да ће милион марака намијењених за пољопривреду бити усмјерено ка производњи хране.  Талић је рекао да очекује да ће, крајем априла, Скупштина града расправљати о сету мјера које ће бити фокусиране на привреду и предузетнике, а све да би се ублажиле посљедице епидемије.

Он је рекао да Град на разне начине покушава помоћи лицима старијим од 65 година, да су успостављене четири линије подршке, од помоћи преко ЗЕВ-ова, затим преко Центра за социјални рад и Савјета Мјесних заједница до сервиса бесплатне доставе намирница који се реализује путем броја 065 01 02 03. Истакао је да већ профункционисао и систем доставе љекова.  На крају, Талић је позвао Бањалучане да се поштују мјере Градског штаба за ванредне ситуације, да се суздрже од окупљања. „Дајте да будемо дисциплиновани, дајте да поштујемо све ове мјере, да не насједамо на гласине са друштвених мрежа, дајте да сачувамо животе наших суграђана,” закључио је Талић гостовање у Бањалучкој хроници ЕЛТА ТВ.      

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана