Свету тајну примило 16 малишана у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци

Јасмина Перишић
Свету тајну примило 16 малишана у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци

Бањалука - На традиционалном колективном крштењу у Храму Христа Спаситеља прву од седам светих тајни јуче је примило 16 малишана, чији су родитељи чланови Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус".

Овом свечаном чину, деветом по реду, поред дјеце и њихових родитеља, присуствовали су кумови и родбина, а након крштења уприличен је и свечани ручак у просторијама цркве Свете тројице. Као и сваке године, тек крштена дјеца добила су од удружења и златне ланчиће.

- Ово много значи за родитеље који немају финансијских могућности да крсте дјецу. Мајка сам шесторо дјеце и на овом колективном крштењу крстила сам сина Данка од годину и Станислава који има шест година. Захвални смо удружењу што нам је ово омогућило, јер није лако крстити дјецу, а живјети од дјечијег доплатка који је 270 КМ. Муж и ја не радимо и то нам је сав приход од којег живимо - рекла је Драгана Галешић из Крупе на Врбасу и додала да је сву дјецу крстила, те да четворо њих школује.

Осмогодишњи Рајко Станивуковић похвалио се након крштења да зна "Оченаш".

- Кажу да се са крштењем поново рађамо. Много сам сретан што сам сада крштен - рекао је овај дјечак.

Његово отац Раде пожелио му је сретно крштење и да дуго година буде жив, здрав и срећан.

- Даће Бог да дочекам да га ишколујем, да се ожени и буде срећан у животу, како он, тако и сва дјеца свијета. Рајко је најмлађи од моје четворо дјеце. Могу да се похвалим да имам унука од седам, а сина од осам година. Сви су крштени. Славимо Светог Ђурђа, наша породица вјерује у Бога и православље, зато смо данас овдје да овај дан проведемо у срећи и благостању са својим кумовима - казао је Раде Станивуковић.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус" Јован Радовановић истакао је да сваке године 15. маја, поводом Међународног дана породице, организују колективно крштење за дјецу из удружења која нису крштена.

- Имамо подршку града Бањалуке, али и неколико спонзора који нам помажу. Свима смо захвални. Сваке године бар 15 дјеце крстимо, а приредимо и свечани ручак за око 200 гостију - рекао је Радовановић.

Крштење је велики догађај за сваког појединца или породицу. То је прва од седам светих тајни којима појединац постаје легитимни члан хришћанске заједнице и стиче право на све остале тајне и црквене обреде. Сматрало се да се онај ко се крсти чисти од свих личних и наслијеђених гријехова, па је због тога у прошлости био обичај да се дијете крсти што прије.

Наталитет

Јован Радовановић је рекао да најмлађе крштено дијете има годину, а најстарије 15 година.

- Наше удружење "Четири плус" у Бањалуци има више од 600 регистрованих чланова, а најбројнија породица има 14 дјеце. Нажалост, број чланова не расте са годинама јер наталитет опада. То је национално питање број један и политичари би требало што више да размишљају о повећању наталитета - рекао је Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана